Нацбанк України знизив офіційний курс долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк України знизив офіційний курс долара

Валюта
11618
Національний Банк України знизив офіційний курс долара до 4,85 грн за 1 дол., згідно з інформацією, опублікованою на офіційному сайті НБУ.
Варто відзначити, що напередодні віце-прем'єр-міністр Григорій Немиря звернувся до керівництва НБУ із заявою, в якій він закликав Нацбанк діяти негайно. "Припиніть обдумування і почніть діяти", - сказав він.
Зміцнення гривні щодо долара урядовці розглядають як один з головних інструментів для подолання інфляції. Завдяки курсовим змінам дешевшими стануть товари, які Україна завозить з-за кордону.
Напередодні експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь висловив думку, що зміцнення гривні Національним банком не зробить прямого впливу на курс в обмінних пунктах. Разом з тим експерт припустив, що подібні дії НБУ можуть зробити непрямий вплив, у випадку якщо ринок сприйме їх як свідчення подальшого зміцнення курсу національної валюти. "Значне число людей, які зберігають засоби в доларах, можуть почати активно від них позбавлятися, що може привести до подальшого зниження курсу долара в обмінниках. Але це з категорії припущень - однозначно сказати, як подібні дії НБУ вплинуть на курс, неможливо", - відзначив він.
Головною причиною такого зміцнення національної валюти експерт вважає недостачу гривні. "НБУ з початку цього року проводить дуже обмежувальну політику у відношенні до зростання грошових агрегатів, тим самим намагаючись боротися з інфляцією. Це привело до гострого браку гривні – велика кількість і банків і підприємств, які мають валютні рахунки, згодні продавати свою валюту, щоб купувати гривню, тому що вона їм потрібна на сплати податків, виплати заробітної плати. Тому в країні пропозиція валюти збільшується, а пропозиція гривні – ні. Відповідно гривня починає посилюватися", - підкреслив експерт.
Протягом останніх тижнів курс гривні щодо долара зміцнюється в обмінних пунктах, але офіційний курс НБУ залишає на позначці 5,05.
Нагадаємо, 24 квітня ц.р. глава Наглядової ради НБУ Петро Порошенко заявив, що підстави для перегляду Нацбанком меж валютного коридору відсутні. "Це наша спільна з правлінням позиція", - підкреслив він. Порошенко пояснив, що дане питання вимагає додаткового вивчення, і що Нацбанк повернеться до нього після того, як уряд представить уточнені макроекономічні показники, в т.ч. по інфляції на 2008 р.
Голова Наглядової ради НБУ також відзначив, що зміцнення курсу гривні по відношенню до долара, яке спостерігалося на міжбанківській валютній біржі в квітні 2008 р., не носить характер стійкого тренду, а було викликано разовими чинниками - наприклад, невиходом НАК "Нафтогаз України" на МБВБ для закупівлі валюти.
Порошенко повідомив, що монетарна база в Україні за підсумками I кв. ц.р. скоротилася на 3,9 %. Він відзначив, що вказана тенденція спостерігалася вперше за останні декілька років і була викликана антиінфляційними заходами, які в січні-березні робив Нацбанк. За вказаний період часу, НБУ "стерилізував" 18 млрд грн, підкреслив Порошенко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас