Світовий банк попереджає про небезпеку зростання цін на продовольство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк попереджає про небезпеку зростання цін на продовольство

201
Світовий рівень бідності може значно збільшитися в найближчі три роки через зростання витрат на продовольство і неочікуване зниження цін на рис. Таку думку, як передає агентство Associated Press, висловив у вівторок 20 травня керуючий директор Світового банку Хуан Хосе Дабуб під час проведеної ним у Сінгапурському університеті лекції про світову продовольчу кризу.
За його словами, зростання цін на продовольство і паливо за останні два роки вже штовхнуло порядку 100 млн. чоловік назад за межу бідності, обумовлену витратами нижче $2 на людину на день. Він також сказав, що в порівнянні з початком 2002 року зараз витрати на продовольство збільшилися в середньому більш ніж в 2,5 рази, і ознак того, що ціни на продукти харчування впадуть - немає. Особливо він відзначив ціну на рис - основний продукт харчування в Азії - яка недавно побила рекордний рівень $1 тис. за метричну тонну. При цьому він підкреслив, що від збільшення цін на продовольство найсильніше страждають саме малозабезпечені верстви населення, оскільки їм доводиться витрачати великий відсоток своїх доходів на те, щоб прогодувати себе.
Дабуб звинуватив у зростанні цін на рис комплекс факторів, включаючи попит, що збільшується, збільшення цін на паливо, скорочення фінансування сільського господарства, збільшення обсягів зернових, використовуваних для виробництва біопалива, субсидії і торговельні бар'єри, фінансові спекуляції та погану погоду. І ці умови будуть зберігатися, на його думку, "не тижні, і навіть не місяці, а два-три роки". За його словами, “якщо ціни на продовольство в найближчі три роки виростуть удвічі, світ у плані боротьби з бідністю відкотиться назад приблизно на сім років".
При цьому високопоставлений менеджер Світового банку відкинув ідею створення в Азії рисового картелю, що зафіксував би ціни на цей продукт. Він вважає, що таке рішення дало б якесь полегшення на короткий термін, але привело б до неправильного розподілу ресурсів у довгостроковій перспективі. Замість цього, за словами Дабуба, Світовий банк веде переговори із чотирма найбільшими виробниками рису - Китаєм, Японією, Таїландом і В'єтнамом, переконуючи їх спільними зусиллями забезпечити вирощування додаткового 1 млн. тонн продукту, щоб знизити ціновий тиск на світовому ринку.
На його думку, тільки погоджені дії можуть і повинні бути ключовим елементом у виробленні довгострокового рішення щодо збільшення виробництва продовольства в усім світі. "Тут не може бути тимчасового рішення", - сказав він, додавши, що Світовий банк проводить нову продовольчу політику, що включає плани із забезпечення продовольчої безпеки і негайної допомоги бідним найближчим часом, а також орієнтацію на збільшення врожаю рису в більш віддаленій перспективі.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас