Експерти: Зміцнення гривні не вплине на економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Зміцнення гривні не вплине на економіку

Валюта
814
Експерти вважають, що навіть різка ревальвація гривні до ринкової вартості не зробить негативного впливу на економіку, що уже два місяці працює у відірваному від офіційного курсу режимі.
Раніше керівництво Нацбанку заявило, що офіційний курс гривні може бути ревальвовано уже 22 травня.
У НБУ не виключають, що він буде відразу наближений до ринкового - 4,8 грн/$ - і вийде за рамки валютного коридору.
"Офіційний курс треба переглядати, тому що він уже став дисонансом реальності", - заявив Голова Національного банку Володимир Стельмах. На його думку, багато факторів промовляють на користь зміни офіційного курсу, зокрема гарний стан платіжного балансу, що підтримується позитивною динамікою по фінансовому рахунку - перевищення припливу валюти над відтоком. Із січня по квітень 2008 року НБУ збільшив свої золотовалютні резерви на $868,2 млн, викуповуючи валюту останні три місяці.
Від курсової різниці 5,5% вигравали імпортери, програвали - експортери. "Це буде сигнал того, що курс стане ринковим, - відзначає директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.- Зміцнення курсу буде впливати на різного роду платежі і повинне спричинити внесення змін у бюджет через зменшення імпортних надходжень".
Банкіри відзначають, що в умовах фактичної ревальвації національної валюти підприємствам складно планувати баланс.
Експерти впевнені, що після зміцнення гривні відбудеться її подальша ревальвація. "Це буде сигнал до подальшого зміцнення курсу до 4,7-4,5 грн/$", - прогнозує директор казначейства Укргазбанку Андрій Пономарьов. Ігор Бураковський вважає, що новий курс НБУ стане причиною спекулятивного сплеску на готівковому ринку, як це було наприкінці березня.
У квітні старший науковий співробітник міжнародного інституту імені Петерсена Андерс Аслунд заявив, що зупинити інфляцію в Україні можна лише відмовившись від прив'язки гривні до долара.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас