НБУ: Умови для підвищення гнучкості курсу гривні вже сформувалися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Умови для підвищення гнучкості курсу гривні вже сформувалися

Валюта
2045
Динаміка складових платіжного балансу в 2008 році сформувала умови для підвищення гнучкості курсу гривні і перегляду Радою Нацбанку України (НБУ) курсових прогнозів на поточний рік, вважає керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.
"Склалися умови для більшої гнучкості руху курсу. Оскільки, за даними платіжного балансу, приплив і відтік валюти перебувають на високому рівні рівноваги, то курс може зазнавати утиску як на посилення, так і на ослаблення. У цьому контексті прогноз Ради банка виглядає, по-перше, надто широким, а по-друге, заниженим як по верхній межі (5,25 грн/$), так і по нижній (4,95 грн/$)", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
Як повідомлялося з посиланням на оперативні дані Нацбанку, дефіцит поточного рахунка платіжного балансу України в першому кварталі 2008 року збільшився в 2,9 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року і досяг $3,5 млрд, або 9,4% валового внутрішнього продукту. У той же час, значний чистий приплив коштів по фінансовому рахунку - $3,4 млрд - дозволив практично повністю компенсувати дефіцит поточного рахунка.
За даними керівника групи радників голови НБУ, у квітні чистий приплив валюти став ще більш інтенсивним. "Можна прогнозувати, що зведений платіжний баланс буде мати за підсумками чотирьох місяців значний позитивний надлишок. Про це свідчить статистика щоденних валютних надходжень від експорту. У порівнянні з першим кварталом 2007 року вони виросли майже на третину ", - підкреслив В.Литвицький.
Попит на валюту для фінансування імпорту, за його словами, також зріс, однак відтік по цьому каналу з надлишком перекриває додаткові надходження прямих іноземних інвестицій і зовнішніх запозичень. Крім того, за його даними, у березні процес виходу українських корпорацій на зовнішні ринки запозичень прискорився.
"Березневий приплив прямих іноземних інвестицій був в 1,5 рази вищим, ніж за відповідний період 2007 року, і склав $1 млрд. Відбулося відносне зменшення ролі запозичень. Рік тому вони перевищували позитивне сальдо фінрахунку на $972 млн, а в цей час - лише на $100 млн", - сказав він.
Керівник групи радників глави НБУ також відзначив зниження темпів зростання дефіциту зовнішньоторговельного балансу. "Високою є ймовірність того, що за підсумками квітня динаміка дефіциту торговельного балансу стане ще більш помірною", - відзначив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас