"Правекс-Банк" за скасування монополії "Укрспецюста" на реалізацію арештованої нерухомості боржників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Правекс-Банк" за скасування монополії "Укрспецюста" на реалізацію арештованої нерухомості боржників

Фондовий ринок
234
«Правекс-Банк», в особі голови Правління Олени Логошняк, звернувся в Антимонопольний комітет України з проханням видати Міністерству юстиції України рішення про скасування пункту 2 Наказу Міністерства юстиції України №68/5 від 27 жовтня 1999 року «Про затвердження Тимчасового положення про порядок проведення публічних торгів по реалізації арештованого нерухомого майна» (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 2 листопада 1999 року під №745/4038) і пропозиції з частини 1 пункту 5.11 Наказу Міністерства юстиції України № 74/5 від 15 грудня 1999 року «Про затвердження Інструкції про проведення виконавчих дій»: «Такою спеціалізованою організацією є Спеціалізоване державне підприємство «Укрспецюст» Міністерства юстиції України, створене відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 липня 1999 року №1270» (зареєстрований у Міністерстві юстиції 15 грудня 1999 року під №865/4158). Крім того, «Правекс-Банк» звернувся в Генеральну прокуратуру з проханням опротестувати вищевказані документи й у господарський суд міста Києва з проханням визнати їх недійсними і суперечними чинному законодавству в зазначених частинах.
Зокрема, пункті 2 Наказу №68/5 відзначається, що реалізація арештованого нерухомого майна покладається на спеціалізоване державне підприємство Міністерства юстиції України «Укрспецюст», створене відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 липня 1999 року №1270.
За словами пані Логошняк, Міністерство юстиції України Наказом №68/5 фактично закріпило монопольне положення «Укрспецюста» у сфері реалізації арештованої нерухомості. Це суперечить вимогам статей 6, 19 і 42 Конституції України, статті 28 Закону України «Про підприємства в Україні» щодо забезпечення державою рівних правових і економічних умов господарювання. Крім того, хоча статтею 61 Закону України «Про виконавче виробництво» передбачено, що продаж нерухомого майна боржника здійснюється шляхом проведення торгів спеціалізованими організаціями, що мають право здійснювати операції з нерухомістю, але даний Закон не дає права Міністерству юстиції визначати єдину таку організацію, він надає право тільки встановлювати порядок реалізації арештованого нерухомого майна.
Користаючись перевагою монополіста, «Укрспецюст» одержав можливість стягувати комісійні, у кілька разів перевищуючі плату за послуги звичайних спеціалізованих органів по реалізації майна, установлювати, по своєму бажанню, терміни й інші умови угод. Висока вартість послуг «Укрспецюста» змушує банки знижувати оцінку застави, зазнавати збитків. Крім того, банки позбавляються гарантованого покриття збитків по проблемних кредитах. Виникають і інші негативні наслідки в діяльності банківської системи й інших суб'єктів господарювання.
Виходячи з усього вищесказаного, зазначені нормативні документи попадають під дію статті 15 Закону України «Про захист економічної конкуренції».
За матеріалами:
Правекс Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас