Час падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Час падіння

Валюта
2137
На думку аналітиків, найнадійнішим на сьогодні інструментом для інвестування є земля.
Інвестори, які вклали на початку березня у найдохідніші інструменти лютого, - золото й акції другого ешелону - поки що залишаються в мінусі. Дорогоцінний метал у березні подешевшав на 2,5% (за офіційним курсом Нацбанку). Папери другого ешелону впали в середньому на 25-30%. У березні значно зріс у ціні євро (+4%), однак аналітики не радять вкладати гроші у валюту: на їхню думку, найнадійнішим на сьогодні інструментом для інвестування є земля. Вкладення в ділянку за 40-50 км від столиці до кінця року можуть принести більш ніж 20% дохідності.
Епоха омани
Індекс ПФТС - зазвичай найдинамічніший інвестиційний інструмент - у I кварталі 2008-го завдав інвесторам збитків. У березні він просів на 11,9%, опустившись нижче від психологічної позначки 1000 пунктів. Початком стагнації українського фондового ринку аналітики вважають 17 березня, коли індекс ПФТС за один день знизився на 4,69% (протягом останніх півтора року денне падіння індикатора не перевищувало 3%). Сьогодні динаміка вітчизняного фондового ринку практично цілковито повторює рух західних майданчиків, тому аналітики радять інвесторам уважно стежити за новинами з-за кордону. Причина різкого зниження індексу ПФТС у березні -серія негативних повідомлень зі світових фондових майданчиків. Зокрема, американські індекси різко впали після чергового зменшення базової відсоткової ставки у США. До середини квітня індекс ПФТС коливався в межах 940-990 пунктів, загалом із січня він опустився на 19,05%.
Фондові аутсайдери в березні (як і з початку року) - акції банків. Папери Форуму, Мегабанку, банку "Європейський", Надра Банку подешевшали щонайменше на 30%. Блакитні фішки Райффайзен Банку Аваль і Укрсоцбанку просіли в середньому на 17%. Подешевшали і найдохідніші акції за підсумками лютого - українських шахт і гірничо-збагачувальних комбінатів: Центральний ГЗК - на 24,8%, шахта "Червоноармійська-Західна № 1" - на 12,7%, шахта "Комсомолець Донбасу" - на 11%, Полтавський ГЗК - на 4,9%.
Відкриті пайові інвестиційні фонди в березні теж спрацювали в мінус: їх середня збитковість на рівні 4%. У лютому найуспішнішим фондом (+4,94%) був Володимир Великий (КУА "Універ Груп"), однак у березні інструмент просів на 3,76%.
Результати діяльності відкритих ПІФів з початку року невтішні: середня збитковість із січня по 9 квітня -2,48%. За цей період тільки один фонд показав позитивну дохідність (+0,87%) -Парекс фонд Українських Облігацій під управлінням КУА "Парекс Ессет Менеджмент". Ще три фонди - Преміум-фонд збалансований під управлінням КУА "Сократ", Володимир Великий (КУА "Універ Груп") і Бонум Оптимум (КУА "Бонум Груп") - мають дохідність, близьку до нуля (відповідно - 0,06%, -0,37% і -0,41%).
За перші три місяці 2008 року облігації принесли інвесторам 4-5% річних (у середньому 1,2-1,5% на місяць). У березні ставки за корпоративними облігаціями підросли на 0,5-1%. Облігації подорожчали через високу інфляцію в Україні та складну ситуацію на зовнішніх фінансових ринках. Як і в лютому, у березні нових облігаційних емісій було небагато: папери випускали переважно банки (Актив-банк, Кредитдніпро, ПУМб, Плюс Банк та УкрСиббанк), середня ставка за банківськими бондами трохи вища за лютневу -14,8% проти 14,5%.
Земля в ілюмінаторі
У березні зросли ставки за депозитами (на 0,3-0,5 п. п). Вітчизняні банки відчувають дефіцит коштів, а тому підвищують дохідність вкладів. Однак, як і торік, ставки за вкладами у 2008-му, найімовірніше, не покриють інфляцію. За три місяці споживчі ціни в Україні зросли на 9,7%, дохідність депозитів за цей період - 4% (у гривні) і 2,5% (в інвалюті). Щоправда, наразі дохідність практично всіх інвестиційних інструментів не перевищує рівня інфляції.
Рятуйся хто може
Найприбутковіші інструменти за підсумками березня -євро і земля. У березні долар продовжував падати: вартість євро на світових ринках сягнула 1,58 USD/EUR. Глобальні тенденції зачепили й український ринок: євро подорожчав до 8,01 UAH/EUR у середині квітня (дані НБУ), готівковий долар при цьому подешевшав до 4,9-5 UAH/USD. Загалом за березень євро зріс у ціні на 4,1%.
З початку року ціни на землю під Києвом підвищилися в середньому на 7%, у віддалених районах - на 10-12%. У березні сотки дорожчали швидше, ніж у лютому, однак експерти запевняють, що прискорення зростання цін на землю було тимчасовим і пов’язане з падінням долара та пришвидшенням інфляції в Україні. У березні земля подорожчала в середньому на 2,5-3,5%.
Зростає повільніше
Минулого місяця ціни на вторинну нерухомість у Києві та області зросли лише на 1,5-2%. З початку року квартири в області подорожчали на 4-5%. У регіонах України найшвидше дорожчала нерухомість на півдні країни - в Одесі, Севастополі, Миколаєві.
Рекомендаці
Фінансові консультанти рекомендують інвестувати в землю і, попри падіння в березні, золото, але тільки на довгий термін -1-2 роки. При цьому не радять вкладати у долар, євро. Не слід поспішати і з інвестиціями у фондовий ринок (найкращий момент для придбання акцій - на піку падіння). Папери українських компаній у будь-якому разі дорожчатимуть, однак зараз не найсприятливіший період вкладати в них -до літа зростання котирувань зазвичай істотно сповільнюється. Ринок ще не досяг "дна" - найнижчої позначки. У I півріччі фондовий ринок, як і раніше, буде малопередбачуваним, - прогнозують аналітики.
Тримати заощадження в доларах або євро досить ризиковано
На початку квітня країни Великої сімки вирішили вжити низку заходів зі зміцнення американської валюти і послаблення бурхливо зростаючого євро. Один із таких заходів -підвищення дисконтної ставки Європейським центральним банком. Але при цьому не виключено, що Нацбанк улітку все ж таки зважиться зміцнити гривню щодо долара.
На думку аналітиків, золото залишиться найстабільнішим інструментом, принаймні до кінця року істотно не впаде (з січня по квітень дорогоцінний метал подорожчав на 7,7%). Але й дорожчати прискореними темпами перестане, тільки-но поліпшиться ситуація на світових фондових ринках. Цього року однозначно зросте в ціні земля, особливо в радіусі 30-60 км від Києва, де ще можна купити сотки за $1000-1500.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас