Клюєв назвав основні завдання конституційної реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клюєв назвав основні завдання конституційної реформи

Казна та Політика
83
Головна мета роботи над конституційними змінами - прийняти такий Основний закон, щоб Україна могла стабільно жити за ним багато десятків років, заявив в інтерв'ю журналістам у Києві народний депутат України, один з лідерів Партії регіонів Андрій Клюєв.
На думку депутата, у цьому контексті є кілька ключових завдань.
Першим пріоритетом Клюєв назвав необхідність удосконалити баланс влади, максимально чітко прописавши повноваження, відповідальність і принципи взаємодії основних гілок. На його думку, необхідно позбутися від дуалізму у виконавчій владі.
Друге завдання реформи, на думку Клюєва, - знайти принципи формування парламенту, так реформувавши виборчу систему, щоб максимально повернути зв'язок депутатів з регіонами, знизити потрапляння в парламент "випадкових людей", що не мають авторитету в суспільстві. Клюєв уточнив, що "мова йде про відкриті партійні списки". Також, за словами депутата, важливо визначити принципи формування та функціонування як політичної більшості, так й опозиції.
Третім пріоритетом парламентарій назвав необхідність посилення регіонів, часткової децентралізації влади, підвищенні ролі місцевого самоврядування. На думку Клюєва, консенсус у цьому питанні існує вже давно, і це європейська практика.
Четвертий пріоритет, за словами народного депутата, - закласти конституційний базис незалежної та ефективної судової системи. "Не може так далі тривати, коли суди приймають рішення залежно від суми хабара або політичного тиску! Тільки тоді, коли ми припинимо політичне та економічне рейдерство за участю судів, країна зможе стати багатою і процвітаючою", - заявив Клюєв.
Він також підкреслив, що мова йде не тільки про зміни в Основний закон - врахувати думку всіх політичних сил, у тому числі, і президента. Клюєв підкреслив, що тільки кропітка спокійна робота конституційної комісії може привести до прийняття якісного документа. Країні потрібний Основний закон, який би максимально стабілізував політичну ситуацію, збільшив ефективність державної машини, заявив депутат.
"Такий документ ми можемо одержати тільки йдучи шляхом компромісу. Політики повинні перестати використовувати конституційний процес як елемент боротьби за владу і передвиборну технологію. У країни більше немає часу на перетягування повноважень. Владі необхідно результативно закінчити конституційний процес і зосередитися на економіці", - заявив Клюєв. За його словами, "ще кілька років політичного протистояння економіка не витримає".
У той же час, підкреслив екс-віце-прем'єр, "політики повинні перестати порушувати Конституцію та закони - ніякий, навіть найкращий у світі документ не допоможе, якщо його не будуть виконувати", - заявив Клюєв.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас