Ціна нафтової "корзини" ОПЕК перевищила позначку 111 дол./бар. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна нафтової "корзини" ОПЕК перевищила позначку 111 дол./бар.

Енергетика
82
Ціна нафтової "корзини" ОПЕК встановила новий рекорд і вперше перевищила відмітку 111 дол./бар. За станом на 23 квітня ціна "корзини" офіційно склала 111,14 дол./бар. "Корзина" подорожчала за день на 1,22 дол./бар., а її ціна третій раз з початку поточного тижня відновила свій рекордний показник.
З початку поточного місяця ціна "корзини" ОПЕК відновила свої рекордні значення вже дев'ять разів, а її попередній рекорд, встановлений за станом на 22 квітня, складав 109,92 дол./бар.
Експерти відзначають, що зростання цін на нафтові ф'ючерси продовжується на тлі зростання побоювань щодо порушення постачань нафті з видобуваючи регіонів. Крім того зростання вартості нафти продовжується у зв'язку з падінням долара по відношенню до провідних світових валют. В такій ситуації покупка нафтових ф'ючерсів за долари представляється особливо вигідною для іноземних інвесторів. На думку генсека Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) Абдулли Салем аль-Бадрі, цей чинник є визначальним в зростанні цін на нафту.
Також необхідно відзначити, що на своєму останньому засіданні 5 березня у Відні члени картелю вирішили зберегти рівень нафтовидобутку без змін, не дивлячись на заклики країн-споживачів збільшити об'єми чорного золота, що здобувається, щоб хоч злегка припинити зростання цін.
Термін "корзина" ОПЕК (OPEC Reference Basket of crudes) був офіційно введений 1 січня 1987 р. З березня 2008 р. ціна "корзини" визначається як середній арифметичний показник фізичних цін наступних 13 сортів нафти, що видобувається країнами картелю: Saharan Blend (Алжир), Girassol (Ангола); Oriente (Еквадор); Minas (Індонезія), Iran Heavy (Іран), Basra Light (Ірак), Kuwait Export (Кувейт), Es Sider (Лівія), Bonny Light (Нігерія), Qatar Marine (Катар), Arab Light (Саудівська Аравія), Murban (ОАЕ) і BCF 17 (Венесуела).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас