ОПЕК не хоче збільшити видобуток нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК не хоче збільшити видобуток нафти

Енергетика
109
ОПЕК продовжує дотримуватися своєї колишньої позиції і не бажає збільшувати обсяги видобутку нафти незважаючи на рекордно високі ціни.
Проте, картель планує інвестувати сотні мільярдів доларів у розвиток нафтовидобувних потужностей, повідомляє MarketWatch.
Заяви представників країн ОПЕК, зроблені за минулі три дні, говорять про те, що картель не піддався на угоди західних країн, включаючи США, негайно підвищити обсяги видобутку для стабілізації ситуації на ринку нафти. Це дало трейдерам і спекулянтам ще одну причину накрутити ціну на нафту майже до $120 за барель.
Президент ОПЕК Хакіб Хеліль заявив, що зараз немає необхідності збільшувати обсяги видобутку, тому що ринок нафти добре збалансований. “Підвищення обсягів видобутку не позначиться на цінах на нафту, тому що на ринку спостерігається баланс попиту та пропозиції”, - відзначив Хеліль.
У цілому, члени картелю вважають, що різкий зліт цін на нафту, що за минулий рік подорожчала майже вдвічі, викликаний високою активністю спекулянтів. Немаловажним фактором зростання є й падіння курсу долара.
Баланс попиту та пропозиції підтверджується даними про запаси нафти в США, які перебувають на звичайному для поточного сезону рівні. Крім того, аналітики Platts прогнозують, що запаси нафти в США минулого тижня збільшилися на 2 млн. барелів.
У довгостроковій перспективі члени ОПЕК мають намір розвивати нафтовидобуток. Генеральний секретар організації Абдалла Салем ель-Бадрі заявив, що картель протягом наступних чотирьох років інвестує порядку $160 млрд. у збільшення нафтовидобувних потужностей приблизно на 5 млн. барелів на день. “Ми зараз ведемо 120 проектів вартістю $160 млрд., які дозволять збільшити нафтовидобувні потужності на 5 млн. барелів на день до 2012 року”, - заявив ель-Бадрі. У цей час видобувні потужності картелю оцінюються в 35 млн. барелів нафти на день.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас