ОПЕК повідомляє, що не буде збільшувати видобуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК повідомляє, що не буде збільшувати видобуток

Енергетика
106
Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) не бачить необхідності збільшувати виробництво нафти, тому що це не вплине на ціни на ринку, вважають керівники організації, передає агентство Bloomberg.
"Будь-яке збільшення виробництва не буде мати впливу на ціни, тому що попит та пропозиція на ринку збалансовані, - заявив президент ОПЕК Шакіб Хеліл у Кувейті. - ОПЕК збільшила видобуток торік, але ціни залишилися високими. Якщо ми підвищимо виробництво, то не знайдемо людей, які куплять це збільшення".
Інший представник ОПЕК, генеральний секретар організації Абдалла ель-бадрі сказав у кулуарах енергетичної конференції в Римі, що країни-виробники без коливань збільшили б видобуток, "однак на ринку немає дефіциту нафти".
"Якщо ми викинемо більше нафти на ринок, то, упевнений, ми не вирішимо проблему", - сказав він.
Керівники США, Японії, Великобританії в останні дні говорили про необхідність збільшити пропозицію нафти на ринку в умовах рекордного зростання цін на сировину. Зокрема, з таким закликом виступив британський прем'єр Гордон Браун.
Країни ОПЕК повинні зустрітися наступний раз на офіційній конференції тільки у вересні. У той же час представник Кувейту сказав журналістам, що він не виключає можливості проведення позачергової зустрічі якщо буде потреба.
Представники ОПЕК пов'язують зростання цін на нафту з падінням курсу долара та спекуляціями на ринку, а не з нестачею пропозиції.
Спекуляції додають до ціни нафти близько $20, сказав в інтерв'ю Bloomberg Television глава лівійської National Oil Corp. Шокрі Ганем.
ОПЕК добувала в березні, за оцінками, 32,35 млн барелів нафти на день, на трьох останніх конференціях (у грудні, лютому та березні) члени організації приймали рішення не змінювати рівень виробництва. Країни ОПЕК мають вільні потужності для збільшення видобутку приблизно на близько 2 млн барелів на день.
Ціна травневих ф'ючерсів на торгах в електронній системі Нью-Йоркської товарної біржі піднялася в понеділок на 36 центів - до нового рекорду $117,05 за барель. У п'ятницю ціни виросли на $1,83 (1,6%), до $116,69, а в цілому за минулий тиждень паливо подорожчало на 6%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас