Держмитслужба почала розмитнювати газ для НАК "Нафтогаз України" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держмитслужба почала розмитнювати газ для НАК "Нафтогаз України"

Енергетика
161
Держмитслужба почала розмитнення газу для НАК "Нафтогаз України".
Про це журналістам повідомив сьогодні глава відомства Валерій Хорошковський, передає кореспондент РБК-Україна.
Глава Держмитслужби уточнив, що протягом кількох останніх днів було розмитнено 3,5 млрд куб. м газу на основі контракту між "Нафтогазом" і RosUkrEnergo. Хорошковський відзначив, через відсутність такого контракту, в 1 кв. т.р. газ для "Нафтогазу" не розмитнювався, хоча він надходив до України і споживався. При цьому не складалися акти і не подавалися митні декларації, що і послужило підставою для порушення кримінальної справи за фактом контрабанди 5,5 млрд куб. м газу.
Хорошковський підкреслив, що підписання контракту "Нафтогазу України" з RosUkrEnergo і початок розмитнення газу, що надходить, не є підставою для припинення кримінальної справи. "Факт контрабанди в 1 кв. т.р. був, і він залишається", - підкреслив голова Держмитслужби. Він також повідомив що в 1 кв. т.р. Держмитслужба для RosUkrEnergo розмитнила 9,8 млрд куб. м газу, що надійшов до України.
В той же час напередодні прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський спростував інформацію про те, що Держмитслужба порушила кримінальну справу за фактом ввезення до України 5,515 млрд куб. м газу. "Це не відповідає дійсності, тут коментувати нічого", - сказав В.Землянський.
Відзначимо, що 11 квітня ц.р. перший заступник глави Секретаріату президента України - представник Президента України в Кабінеті Міністрів Олександр Шлапак заявив, що газ до України в 2008 р. постачатиме RosUkrEnergo. "Це вимога російської сторони", - відзначив він. Шлапак повідомив, що НАК "Нафтогаз України" підписав контракт з RosUkrEnergo на постачання 49,8 млрд куб. м газу впродовж 2008 р. за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м.
Нагадаємо, 9 квітня ц.р. Кабмін затвердив фінплан НАК "Нафтогаз України". При цьому заступник голови правління НАК Юрій Колбушкін повідомив, що фінплан НАК "Нафтогаз України" складений виходячи з того, що RosUkrEnergo і "УкрГазЕнерго" підуть з українського ринку. Він також повідомив, що в прибуткову частину фінплану включені дивіденди від діяльності ЗАТ "УкрГазЕнерго", в якому НАК "Нафтогаз України" належить 50%.
У свою чергу перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов також заявляв, уряд вважає недоцільною заміну RosUkrEnergo і "УкрГазЕнерго" на СП НАК "Нафтогаз" і "Газпром". Він нагадав, що в попередніх домовленостях між НАК "Нафтогаз" і "Газпромом" була висловлена позиція відійти від будь-яких посередників у питаннях постачань газу до України.
Як повідомлялося, 13 березня ц.р. голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина підписали угоду про розвиток відносин у газовій сфері, згідно з якою постачальником газу до України може виступати як "Газпром", так і "Росукренерго". 19 березня вона була затверджена українським урядом.
Відповідно до угоди, з березня по грудень 2008 р. до України буде поставлений газ центрально- і середньоазіатського походження в об'ємі не менше 49,8 млрд куб. м за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м. Покупцем газу на кордрні з Україною буде НАК "Нафтогаз України". При цьому постачання середньоазіатського газу в січні-лютому в об'ємі 5,2 млрд куб. м будуть повністю оформлені і сплачені за контрактами RosUkrEnergo і "УкрГазЕнерго".
Додатково до об'ємів центрально- і середньоазіатського газу НАК "Нафтогаз України" оформить з RosUkrEnergo контракт купівлі-продажу російського газу, поставленого до України в січні-лютому 2008 р. за базовою ціною 315 дол. за 1 тис. куб. м, розрахунки за якими можуть бути здійснені шляхом повернення відповідних об'ємів газу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас