КСУ: Конституційний лад можна змінити без участі Верховної Ради — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КСУ: Конституційний лад можна змінити без участі Верховної Ради

Казна та Політика
180
Народ може реалізувати на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою своє виняткове право визначати і змінювати конституційний лад в Україні шляхом ухвалення Конституції України в порядку, визначеному Конституцією і законами України. Відповідне рішення Конституційного суду у справі за поданням Президента України оголосив сьогодні голова КСУ Андрій Стрижак.
Раніше Президент України Віктор Ющенко звернувся до КСУ з поданням про офіційне тлумачення положень частин другої, третьої статті 5, статті 69, частини другої статті 72, статті 74, частини другої статті 94, частини першої статті 156 Конституції України (справа про ухвалення Конституції і законів України на референдумі).
Суб'єкт права на конституційне подання просив дати відповіді на такі питання: "чи є можливим здійснення народом України, як носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні законодавчої влади, безпосередньо і, зокрема, ухвалення всеукраїнським референдумом законів України? І якщо це є можливим, то: чи вимагають вирішення всеукраїнського референдуму щодо законів твердження або схвалення Верховною Радою України; чи застосовується щодо законів, прийнятих всеукраїнським референдумом, процедура підписання і оприлюднення, визначена частиною другої статті 94 Конституції України?".
Варто відзначити, що 16 квітня ц.р. Конституційний суд України отримав конституційне подання 51 народного депутата України щодо офіційного тлумачення положень пункту 6 частин першої статті 106 Конституції України щодо повноважень Президента України проголошувати всеукраїнський референдум за народною ініціативою.
Як повідомлялося раніше, Президент закликав голів парламентських фракцій завершити роботу над концепцією нової редакції Конституції в Національній конституційній раді. На думку Президента, такий хід конституційної реформи є найбільш демократичним і оптимальним. "Робота Національної конституційної ради дає можливість широкого залучення представників політичних сил, фахівців конституційного права, інших галузей права і суспільних наук, відомих правозахисників і громадських діячів, представників регіонів України", - сказав Президент.
8 квітня у Верховній Раді був зареєстрований проект ухвали № 2348 про створення тимчасової спеціальної комісії з підготовки змін до Конституції строком на один рік у складі 27 депутатів. Дана ухвала була ініційована народними депутатами від БЮТ Іваном Кириленком і Віктором Швецем, але ініціатива БЮТ викликала дещо різку і негативну реакцію з боку їхніх союзників по правлячій коаліції. Проте, на засіданні 9 квітня парламент відкликав цей документ.
Нагадаємо, Президент України Віктор Ющенко 18 лютого ц.р. затвердив склад Національної конституційної ради з 97 чоловік. Національна конституційна рада готуватиме проект нової редакції Конституції України. Раніше В.Ющенко заявив, що 2008 р. буде присвячений формуванню нової редакції Конституції України.
Перше засідання Національної конституційної ради відбулося 20 лютого. На ньому рада затвердила рішення про створення робочої групи з розробки нової Конституції, визначила персональний склад п'яти комісій при НКР і створила консультативну експертну групу при НКР.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас