Інтервали знижуються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтервали знижуються

Фондовий ринок
536
За період з 7 березня по 8 квітня український фондовий ринок, незважаючи на цінове зростання, що намітилося на світових фондових майданчиках, зберігав негативну динаміку, залишаючись у стані корекції.
Відтік, що підсилився із середини березня, з України капіталу нерезидентів і нестача внутрішніх інвестиційних ресурсів не дозволили зупинити падіння цін у ПФТС і стабілізувати цінову ситуацію. Так, індекс ПФТС досяг свого мінімального значення 1 квітня (938,38 пункту - мінімум, починаючи із червня 2007 р.). На розглянутому тимчасовому інтервалі падіння індексу ПФТС склало 10,68%, у той час як американський індекс Dow Jones (Ind.) виріс на 5,74%, англійський FTSE 100 - на 5,09 %, російський РТС - на 3,83%.
За даний період майже всі без винятку українські інтервальні фонди показали негативну динаміку зростання інвестиційних сертифікатів (ІС). Найменше падіння вартості чистих активів (ВЧА) на один ІС спостерігалося в "Збалансованого фонду Паритет" (-1,24%). ВЧА більшості інтервальних фондів знизилася. Виняток склали фонди "Прем'єр Фонд Дохід і Зростання" (ВЧА виросла на ~0,16 млн. грн.) і "ТАСК Український Капітал" (зростання ВЧА склало ~8,2 млн. грн.), що посів друге місце за ВЧА серед всіх інтервальних фондів; лідером залишився фонд "Платинум".
Світовий ринок
У першій і другій декадах березня ринок рухався в руслі світових тенденцій під впливом зовнішньої кон'юнктури, відіграючи зростанням або падінням низки емітентів залежно від корпоративних новин. У третю декаду березня і перші числа квітня ринок, спонукуваний перевагою на ньому ведмедів, з рекордними показниками пропозиції 450 млн. грн. проти середньомісячних обсягів попиту 250 млн. грн. продемонстрував запаморочливе зниження.
Головною причиною зниження, на думку провідного аналітика КУА "Таск-Інвест" Андрія Шевчишина, є часткова фіксація прибутку або повний вихід з позицій іноземних інвесторів (обсяг коштів яких становить до 80% ринку), викликані заявами Standard & Poor's про високі фінансові ризики української економіки. Однак стабілізація світових фондових майданчиків і поновлення зростання акцій сировинних компаній, а також новини про перегляд рейтингів України агентством Moody's убік збільшення послабили ведмежу хватку, у зв'язку із чим індекс ПФТС, починаючи з 2 квітня, відіграв 2,5% падіння і склав на 8 квітня 978,96 пунктів.
Керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін вважає, що основний вплив на ринок зробили негативні новини зі США, а саме тривалі проблеми на іпотечному ринку та екстрений продаж одного з найбільших інвестиційних банків США - Bear Stearns - через проблеми з ліквідністю. Це додало на ринок невизначеності, внаслідок чого інвестори перестали купувати акції в очікуванні подальшого розвитку подій. Обсяги торгів помітно впали, істотно знизилися котирування акцій, найсильніше постраждали найбільш ліквідні з них - блакитні фішки. Позитивний ефект на ринок зробили оголошення про приватизацію енергогенеруючих компаній і підтвердження приватизації Одеського припортового заводу.
На світовий фондовий ринок останнім часом впливають в основному зовнішні фактори, коментує Любомир Шавалюк, аналітик компанії КІНТО. Основними такими факторами є наслідки фінансової кризи, а також загроза рецесії в США. Це втримує інвесторів від вкладень у ринок акцій в усім світі. Частково ця тенденція передається на український фондовий ринок, через що зменшується попит на акції і знижується їхня ціна.
До внутрішніх факторів, що впливають на фондовий ринок України, експерт відносить високу інфляцію по індексу споживчих цін, що відображається на акціях компаній, орієнтованих на внутрішній ринок, збільшуючи їхній прибуток у довгостроковому періоді.
Крім того, великий вплив робить зростання цін виробників (а саме виробників сировини), які збільшують свою прибутковість. Однак у цілому, на його думку, інфляція вплине на ціни акцій через певний період, оскільки ринку потрібний час для того, щоб побачити зміни фінансових показників компаній, викликані інфляцією.
У той же час Володимир Оваденко, директор з інвестицій КУА "АРТ-КАПІТАЛ Менеджмент" відзначає, що фондовий ринок не дає гарантованого захисту від інфляційних втрат, а в умовах несприятливої кон'юнктури є висока ймовірність втрат у короткостроковій перспективі. Підвищення цін на продукцію компаній-емітентів, як правило, уже включені в оцінку справедливої вартості акції, тому більш високі темпи (щодо прогнозних) незначно вплинуть на зміну цільових цін на акції.
Лідери зростання
За останній місяць акції більшості емітентів упали в ціні. За словами Андрія Золотухіна, серйозно постраждали найбільш ліквідні акції. Навіть позитивні новини не могли зупинити падіння котирувань, що, у першу чергу, пов'язане з відсутністю інтересу до українського фондового ринку з боку майже всіх іноземних портфельних інвесторів. З активно торгованих акцій виросли лише котирування Південного ГЗК, причому не стільки через збільшення цін на залізорудний концентрат, скільки завдяки наявності на ринку постійного покупця акцій цього емітента - "Євраз Груп".
Найбільше впали акції "Київенерго" (у зв'язку із тривалими конфліктами з Київською державною адміністрацією), "Дніпрообленерго", "Мотор Січ", Нижньодніпровського трубного заводу. На вартість інвестиційних сертифікатів фондів, якими управляє КУА "Драгон Есет Менеджмент", найсильніше вплинуло падіння акцій "Мотор Січ", менш значно впали акції ПБК "Славутич", концерну "Стирол" та Єнакіївського металургійного заводу.
Для фондів КУА "Таск-Інвест", відзначає Андрій Шевчишин, за період з 7 березня по 8 квітня прибутковість принесли акції "Прикарпаттяобленерго" (+29,87%, на тлі новин про приватизацію шести енергорозподільників і зростання чистого прибутку за підсумками 2007 р. на 47%), Ясинівського машинобудівного заводу (+9,09%, на тлі анонсованих фінансових показників за 2007 р.), Харцизького трубного заводу (+8,39% внаслідок новин про початок виробництва труб для нафтопроводу Кенкіяк-Кумколь у Казахстані) і Укргазбанку (+7,81%).
На цьому ж інтервалі у фондах під управлінням КУА "Фоїл Есет Менеджмент Юкрейн" виросли акції наступних компаній: "Львівобленерго" (+30%, зростання акцій було обумовлено заявою компанії про розширення електромереж у рамках підготовки до Євро-2012 і намірами ФДМ продати 27% пакета акцій у травні), "Запоріжтрансформатор" (+18,5%, у зв'язку зі збільшенням інвестиційного попиту на електроустаткування), Укргазбанк (+7,8%, через збільшення статутного капіталу банку, запланований вихід його на ринок облігацій для фінансування своєї діяльності і значне розширення кредитного портфеля), СК "Універсальна" (+10%), Харцизький трубний завод (+8,4%), вказує Олег Дрижак, помічник інвестиційного керуючого.
Дохід КІНТО принесли кілька акцій компаній різних галузей. Серед них пан Шавалюк виділив: Південний ГЗК (на тлі низької ціни акцій у порівнянні з іншими комбінатами в Україні і новині про підвищення цін на залізну руду, тому що "Метінвест Холдинг" підвищив ціну для "Запоріжсталі"); Харківський тракторний завод (на позитивних новинах про те, що завод істотно збільшив виробництво на початку 2008 р. і вдало почав реалізацію інвестиційних програм, про які заявив наприкінці 2007 р.).
За зазначений період операцій купівлі-продажу акцій з балансу фонду "Паритет" не здійснювалося, відзначив пан Оваденко. Таким чином, зміна котирувань впливала на розмір нереалізованого прибутку. Найбільш успішною позицією були акції Кременчуцького колісного заводу, акції якого виросли на 31%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас