Дивіденди від "Газпрому" ростуть, але західні компанії все ще щедріші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дивіденди від "Газпрому" ростуть, але західні компанії все ще щедріші

Енергетика
269
Компанія "Газпром" планує побити власний рекорд щедрості, виплативши за 2007 рік $2,7 млрд. дивідендів. Правда, світові нафтогазові компанії платять набагато більше.
Рекомендації щодо дивідендів за 2007 рік, як повідомляють два менеджери газової монополії, були затверджені правлінням: вони склали 2,66 рублів на акцію. У випадку якщо збори акціонерів і рада директорів підтримають дану пропозицію, власники "Газпрому" одержать 62,97 млрд. рублів як дивіденди, що стане новим рекордом. За підсумками 2006 року, коли "Газпром" виплатив 2,54 рубля на акцію, був установлений перший подібний рекорд.
Частка дивідендів у чистому прибутку в 2007 року залишається колишньою, тобто 17,5%. Стосовно чистого прибутку по МСФО частка дивідендів, за прогнозами Альфа-банку, складе ще менше - 11,5%, або $23,4 млрд.
Новини не внесли ніяких особливих змін у стан ринку: учора на РТС акції "Газпрому" подорожчали на 0,99%, на ММВБ - на 1,42%. Ні для кого не секрет, що дивіденди "Газпрому" будуть поповнювати бюджет найбагатших жителів РФ: Сулеймана Керімова, Олени Батуріної, Алішера Усманова. Керімову дістанеться трохи більше 3 млрд. рублів, Батуріній - близько 250 млн. рублів, Усманову - приблизно 940 млн. рублів.
Чиновники протягом уже довгого часу домагаються від держкомпаній підвищення виплат. Росимущество ще з 2005 року радить їм направляти 20% консолідованого чистого прибутку по МСФО на дивіденди. "Газпром" змушений був би заплатити $4,7 млрд. дивідендів, якби формулу Росимущества прийняв уряд.
Джерело в Мінекономрозвитку повідомило "Ведомостям", що дивіденди "Газпрому" розглядаються не за загальними правилами: пріоритетом для концерну є інвестиційна програма.
Що стосується дивідендів світових компаній, вони набагато вищі: Shell, наприклад, за минулий рік приготувала своїм акціонерам $9,2 млрд., BP - $8,1 млрд. Тільки дивіденди ExxonMobil залишилися приблизно на тім же рівні, що й торік, тобто $7,6 млрд. Однак ця компанія однаково щедріша від "Газпрому".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас