ООН: Процес подорожчання продуктів харчування не вдасться загальмувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН: Процес подорожчання продуктів харчування не вдасться загальмувати

Казна та Політика
266
Процес різкого подорожчання продуктів харчування, що лише підсилився цього року, не вдасться повернути назад, вважає голова Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (МФСР) при ООН Леннарт Бейдж.
На його думку, у світі відбувається структурне зрушення в сфері цін на продукти харчування, і навіть зусилля урядів великих світових держав не зможуть нічого змінити. Про це передає Reuters.
Варто відзначити, що різке збільшення цін на нафту, збільшення попиту на продовольство в країнах, що розвиваються, використання орних земель і врожаїв для одержання біопалива, а також різкий приплив спекулятивного капіталу вже привели до різкого стрибка цін на продовольство, що спровокувало політичні хвилювання та нестабільність у деяких країнах.
"Більшість експертів упевнені, що зростання цін на продукти харчування продовжиться, - відзначає Бейдж. - Причому, навіть якщо владі найбільших розвинених країн і країн, що розвиваються, удасться злегка призупинити цю стійку підвищувальну тенденцію, ціни однаково залишаться на високому рівні. У зв'язку з цим можна припустити, що ми маємо справу зі структурним зрушенням у напрямку до більш дорогих продуктів".
За даними ООН, світові ціни на продовольчі товари до кінця 2007р. виросли на 35%. Особливо швидкими темпами ціни почали рости з 2002р. Таким чином, за 5 років вони злетіли на 65%. Судячи з індексу світових цін на продовольство, що складається МФСР, тільки лише в 2007р. молочні продукти подорожчали на 80%, а зерно - на 42%.
На думку Бейджа, настільки стрімке зростання цін означає, що потрібно збільшувати обсяги виробництва продовольчих товарів. Він відзначив, що останнім часом фермери в усім світі стали більше виробляти зернових культур. "На даний момент ніхто не сумнівається, що поставки зростуть. Однак важко сказати, наскільки збільшення обсягів виробництва дозволить знизити ціни", - додав голова МФСР.
Він також відзначає, що міжнародна громадськість повинна спільно вжити якісь заходи, щоб запобігти збільшенню числа тих, хто голодує. У довгостроковій перспективі необхідно збільшити обсяг інвестицій у сільське господарство, вважає Леннарт Бейдж. "Ми бачили, як протягом останніх 10-15 років уряди низки країн переставали субсидіювати сільськогосподарські сектори. Більше того, у цей час міжнародна допомога сільському господарству становить менше 3%, у той час, як на початку 1980х років цей показник становив близько 20%", - додає він
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас