"Укртелеком" тримається за каналізацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртелеком" тримається за каналізацію

Фондовий ринок
323
Перед приватизацією найбільшого оператора фіксованого зв'язку - ВАТ "Укртелеком" - оператори ринку піднімають питання про вивід з ВАТ системи міської телефонної каналізації (СМТК).
За інформацією, учора в Господарському суді столиці пройшло слухання в справі "Укртелеком" versus Київська міська державна адміністрація (КМДА). В останньої, за інформацією позивача, підготовлювалася постанова про вивід СМТК у муніципальну власність. "Укртелеком" за допомогою суду намагається заборонити адміністрації виводити даний актив зі своєї структури. Незважаючи на величезну ціну питання, представник ВАТ був погано ознайомлений із суттю справи і постійно плутався в документах. У результаті слухання довелося перенести на кінець квітня.
Ця справа щільно переплітається з проблемою, що недавно виникла в учасників ринку, доступу в підземні канали зв'язку ВАТ у столиці та інших містах. На початку цього року Інтернет-асоціація України (ІНАУ), підігріта постійними скаргами операторів, звернулася з листом у різні відомства, включаючи і КМДА, АМКУ, НКРЗ і профільне міністерство, із проханням про вивід СМТК в окрему муніципальну структуру. Асоціація мотивувала це тим, що ВАТ використовує каналізацію як "інструмент несумлінної конкурентної боротьби" проти приватних операторів і блокує доступ у канали зв'язку.
В ІНАУ говорять про те, що через блокування "Укртелекомом" каналізації і нестабільну ситуацію в галузі телекомунікаційний ринок починає втрачати дохід: у січні цього року оборот ринку скоротився на 4,2% (або 158 млн. грн.) у порівнянні з попереднім місяцем і склав 3,6 млрд. грн. Вартість самої телекомканалізації у великих містах України експерти оцінюють у кілька мільярдів доларів.
Історично склалося, що СМТК в 1994 р. віддали під контроль державному підприємству, що пізніше стало називатися "Укртелеком", тому що окремої муніципальної організації тоді не було. "У ВАТ з'явився конкурентний важіль, що може потягнути весь ринок на дно", - відзначає пан Малихін. Відповідно до звернення асоціації в держоргани, десятки операторів уже більше чотирьох місяців не можуть одержати від "Укртелекому" доступ до каналів зв'язку, незважаючи на те, що таке питання повинне вирішуватися протягом 30 днів.
Цим питанням стурбований і гендиректор альтернативного оператора фіксованого зв'язку Datagroup Олександр Данченко. "Проблема з доступом у каналізацію існувала завжди. Але така проблема існує не в усіх. Оператори більш високого рівня з "Укртелекомом" працюють. Для того щоб вирішувати такі питання, повинна працювати НКРЗ. А ті ж асоціації, між іншим, є ініціаторами блокування НКРЗ", - відзначає він. В "Укртелекомі" учора не змогли прокоментувати дане питання.
У минулий четвер проблема доступу в канали зв'язку для приватних операторів піднімалася на круглому столі за участю держструктур. Вона була донесена до голови ФДМ Валентини Семенюк-Самсоненко в такому ключі, що приватизацію оператора, поки такі питання не будуть відрегульовані, не варто проводити. Інакше підземні канали зв'язку виявляться в руках комерційної структури-покупця, і всім іншим учасникам ринку потрібно буде змотувати вудки. Однак пані Семенюк підштовхує до продажу об'єкта прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, що за всяку ціну хоче це зробити, щоб хоч якось залатати дірки в бюджеті. Учасники круглого столу відзначають, що сума $2,3-2,7 млрд., що держава хоче зараз виручити за ВАТ, це, грубо кажучи, вартість заліза, що функціонує і передає сигнали телефонії та інтернету. У неї не входять такі активи, як каналізація. Нагадаємо, що раніше анонсувалася в рази більша сума.
Відзначимо, що "Укртелеком", будучи монополістом фіксованого зв'язку, контролює порівняно невелику частку ринку ШПД - не набагато більше 22%. Його основним конкурентом на цьому ринку є навіть не "Голден Телеком" і Datagroup, чия частка зараз не перевищує 5%, а кабельний оператор "Воля-кабель" із часткою більше 20% ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас