Торговельний флот Донбасу пливе на Кіпр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торговельний флот Донбасу пливе на Кіпр

Фондовий ринок
586
Олександр Савчук продовжить ділити контроль над ТОВ "Торговельний флот Донбасу" (ТФД) з Рінатом Ахметовим. Учора Антимонопольний комітет дозволив придбати більше 50% у статутному фонді ТФД кіпрській компанії UITC Limited.
Серед засновників UITC Limited присутні ЗАТ "Українська промислово-транспортна компанія" (УПТК), Omni Internаtional, Jassen Enterprises і Benford Marine, три з яких не далекі нинішнім власникам однієї з найбільших судноплавних компаній країни.
До останнього часу "Торговельний флот Донбасу" управлявся "Українською промислово-транспортною компанією" (володіє 42% статутного фонду), контроль над якою в жовтні минулого року оформив почесний президент "Азовмаша" Олександр Савчук, що викупив частки в УПТК у своїх партнерів Ріната Ахметова та Едуарда Прутніка.
Ще 25,1% СФ ТФД належить Фонду держмайна, що готується до їхнього продажу цього року. Управління ще трохи менше 25% підприємства приписують компаніям, дружнім Рінату Ахметову. Після продажу УПТК деякі експерти називали ТФД непрофільним активом для Олександра Савчука і допускали його перехід структурам, близьким до СКМ.
ТФД займається перевезенням генеральних і навалочних вантажів і володіє 33 суднами загальним дедвейтом 350 тис. т. Зараз кораблі ТФД курсують між портами Чорноморсько-Азовського, Середземноморського і Балтійського басейнів, а також доходять до Західної Африки, Канади, США, Карибського басейну, Південної Америки, Індії. Судна ТФД можуть використовуватися для експорту продукції підприємств СКМ, і, зокрема, перевозять сляби "Азовсталі" на італійські підприємства "Метінвесту". Два зі співзасновників UITC Limited - Omni Internаtional і Jassen Enterprises - є акціонерами ВАТ "Запоріжкокс" (належить 15,3% і 10,71% відповідно), однак у СКМ офіційно відкидають їхню приналежність до групи. "Ми опосередковано володіємо міноритарною часткою (менше 25%) у статутному капіталі одного з учасників ТФД і не маємо якого-небудь істотного впливу ні на прийняті цим учасником рішення, ні на управлінські рішення ТФД. Також ми не маємо ніякого відношення до Omni International, Jassen Enterprises і Benford Marine і не маємо у своєму розпорядженні ніякі відомості щодо їхніх планів і намірів", - повідомили вчора в прес-службі групи.
Очевидно, новий власник ТФД буде основним претендентом на покупку держпакета компанії. Наприкінці 2007 р. ФДМ вибрав "Консалтинг-центр" для оцінки держчастки. Але, як повідомили у відомстві, вона ще не завершена. Якщо ж UITC Limited стане повноправним власником ТФД, то, швидше за все, першу роль в управлінні судноплавним активом будуть грати менеджери, близькі до власника найбільшої ФПГ країни. "У цей час ми розглядаємо різні варіанти своєї подальшої участі в ТОВ "ТФД". Однак на даний момент говорити про якісь ухвалені рішення немає ніяких підстав", - відзначили в прес-службі СКМ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас