Аналітики: У 2008 р. надходження від приватизації можуть скласти 4-5 млрд. дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: У 2008 р. надходження від приватизації можуть скласти 4-5 млрд. дол.

Фондовий ринок
143
У 2008 р. надходження від приватизації можуть скласти 4-5 млрд. дол. Про це йдеться в коментарі аналітиків Erste Bank.
Аналітики вважають достатньо консервативними розрахунки уряди, що припускають надходження від приватизації 318 компаній у розмірі 1,7 млрд. дол. На їх думку, прибуток від продажу одного тільки Укртелекому (67,8%) може перевищити очікування уряду.
Разом з тим, аналітики вважають, що зростання прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в економіку України продовжуватиметься завдяки запланованому на 2008 р. злиттям та поглинанням в банківському секторі. Більш того, падіння долара США вплинуло на здешевлення українських активів, що робить їх ще привабливішими для європейських інвесторів.
Говорячи про індекс ПФТС, експерти прогнозують його значне збільшення у разі стабілізації ситуації на світових ринках. "Важливу роль для ПФТС в 2008 році зіграють глобальні економічні процеси. Одним з позитивних чинників, який вплине на економіку ринку, може стати очікувана приватизація та продаж цінних паперів компаній державної власності (деякі з них будуть реалізовані безпосередньо через ПФТС), а також велика прозорість компаній і покращення їх фінансових результатів. Позитивним чинником є збільшення попиту, оскільки керівники активами збільшили кількість цінних паперів компаній внутрішнього ринку в своїх портфелях. Більш того, великі урядові акціонерні компанії, такі як "Укрпошта" та "Укрзалізниця", привернули спеціальні компанії з управління активами. У випадку, якщо ситуація на світових ринках стабілізується до другої половини 2008 р., існує велика вірогідність того, що індекс ПФТС поверне втрачену позицію і значно збільшиться за 2008 рік", - резюмував аналітик Erste Bank Віктор Стефанішин.
В якості одного з самих проблемних питань української економіки аналітики називають інфляцію. Інфляція поступово перевищила 20% відмітку на початку цього року і залишиться на такому рівні до середини року, після чого декілька знизитися через очікуваний високий врожай. А за станом на кінець року рівень інфляції складе 15%. Аналітики припускають, що боротьба НБУ з інфляцією, швидше за все, сфокусується на уповільненні зростання кредитування. Крім того з метою зменшення інфляції НБУ зв'язуватиме тимчасово вільні гривневі ресурси, підвищить вимоги до резервів та продовжить випуск депо сертифікатів. Враховуючи чіткі наміри НБУ понизити ліквідність, очікується поліпшення ліквідності в другій половині 2008 р. На 2008 р. аналітики зберігають свій прогноз відносно курсу долара на рівні 4,85 - 4, 95 грн/дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас