Експерти: Ціна продажу пакетів акцій 6 обленерго залежить від готовності сторін домовитись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ціна продажу пакетів акцій 6 обленерго залежить від готовності сторін домовитись

Фондовий ринок
213
Ціна продажу пакетів акцій шести обласних енергопостачальних компаній (обленерго) у розмірі до 26,98% без розбивки на лоти залежить від готовності сторін конфлікту домовитися між собою, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти українських інвестиційних компаній.
"Ціна продажу сильно залежить від того, чи змогли домовитися між собою сторони конфліктів: VS Energy і FS Trading - щодо "Одесаобленерго", група "Приват" - з Костянтином Григоришиним щодо інших обленерго", - сказав агентству аналітик інвестиційної компанії (ІК) "Драгон Капітал" (Київ) Денис Саква.
Відповідно до його думки, вартість пакета акцій може значно перевищити його поточну ринкову вартість у випадку, якщо сторони не зможуть домовитися.
Аналітик інвестиційної групи "Сократ" (Київ) Ян Липчинський додав, що залежно від умов аукціону виторг від продажу може скласти від 2,8 млрд грн ($560 млн), що відповідає поточній ринковій вартості цих компаній, і вище, з огляду на те, що виставлені на продаж пакети обленерго є блокувальними і дадуть контроль акціонерам над компаніями.
У свою чергу, аналітик інвесткомпанії "Конкорд Капітал" (Київ) Олександр Паращий вважає малоймовірним продаж пакетів акцій за ціною, що перевищує ринкову, "якщо Коломойський і Григоришин дійсно більше не конфліктують в обленерго (як заявив про це Коломойський у своєму останньому інтерв'ю в пресі)". У випадку відсутності конфлікту, на думку аналітика, 25%-27% акцій у п'ятьох обленерго ("Прикарпаття-", "Львів-", "Чернігів-", "Суми-" і "Полтаваобленерго" - ІФ) уже не становлять для великих акціонерів великої важливості.
Паращий також не виключає, що "за деякі пакети ("Чернігів-" і "Прикарпаттяобленерго") можуть запропонувати ціну нижчу віж тієї, котра сьогодні на фондовому ринку".
Зі свого боку, провідний економіст ІК "Юпрас Капітал" (Донецьк) Олексій Білязе бачить чотири сценарії ймовірного розвитку ситуації.
Відповідно до першого, власники обленерго ігнорують приватизацію, акції не знаходять покупця, що малоймовірно.
Економіст також прогнозує, що Костянтин Григоришин і група "Приват" можуть вирішити посилити позиції на окремих підприємствах з метою ескалації конфлікту. У результаті акції будуть активно торгуватися на аукціоні, тому що сторона-переможець одержує контроль над підприємством (20% імовірності). У цьому випадку ціна буде вищою від історичного максимуму.
Найбільш імовірним експерт вважає придбання пакета акцій власником компанії по стартовій вартості.
Крім того, Білязе не виключає також можливість участі інвестфонду в аукціоні і його перемозі (10% імовірності). "Тоді ціна буде вищою від історичного максимуму", - сказав він.
Як вважає Липчинський, найбільш імовірними учасниками аукціонів із продажу будуть, у першу чергу, поточні акціонери.
"Основними акціонерами п'яти обленерго, за винятком "Одесаобленерго", є бізнес-групи, з одного боку, підконтрольні групі "Приват", з іншого, бізнес-групі Костянтина Григоришина. З огляду на багаторічне протистояння двох груп за контроль над підприємствами, їхня участь у приватизації не викликає сумнівів", - прокоментував аналітик.
На його думку, основними претендентами на покупку "Одесаобленерго" виступлять бізнес-група Костянтина Жеваго та енергетична група VSEnergy, підконтрольна Олександру Бабакову, оскільки саме вони виявляють найбільший інтерес до підприємства.
Паращий вважає, що "якщо до приватизації результати додемісії, проведеної в січні 2007 року, не будуть скасовані, то єдиним кандидатом на 25%-вий держпакет залишиться VS Energy. У такому випадку не варто очікувати ціни вищої від ринкової".
Раніше повідомлялося, що пакети акцій шести обленерго в розмірі від 25%+1 акція до 26,98%, у яких держава раніше втратила контроль, виставлені на біржовий продаж у приміщенні Фонду державного майна України (ФДМ) з 14 до 29 травня, найімовірніше, будуть продаватися без розбивки на лоти - єдиними пакетами.
Як повідомлялося з посиланням на директора департаменту продажів акцій на фондових ринках і проведення аукціонів Фонду держмайна (ФДМ) України Юрія Яковлєва, початкова ціна продажу буде встановлена за три дні до торгів на рівні середньозваженої ціни акцій по угодах з ними на вторинному організованому ринку за останні шість місяців.
Він уточнив, що такий механізм визначення ціни не застосовується лише для "Сумиобленерго", тому що акції цієї компанії не котируються на організованому ринку.
У той же час директор департаменту підкреслив, що вони однаково будуть виставлені не за номінальною, а за ринковою вартістю, що буде визначена додатково.
Раніше ФДМ оцінював сумарну ринкову вартість всіх шести пакетів акцій, що виставляються на продаж, обленерго 2,5 млрд грн.
ФДМ сподівається на успішний продаж акцій цих шести обленерго в умовах такої конкуренції за контроль над ними
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас