СОТ: Банки на межі виживання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СОТ: Банки на межі виживання

Валюта
1926
Вступ до Світової організації торгівлі (СОТ) для українських банків означає лібералізацію валютного ринку і посилення конкуренції за зовнішні ресурси. Після вступу до СОТ Україна повинна буде в якнайближчий час провести лібералізацію валютного ринку в країні.
Виходячи з останньої версії зареєстрованого на сьогоднішній день законопроекту "Про валютне регулювання", послаблення для населення не будуть надто серйозними. Нам буде дозволено без декларування вивозити до 10 тис. доларів США готівкою (зараз 3 тис.) і проводити оплату за навчання, лікування і т.п. у розмірі 100 тис. доларів (зараз 25 тис.).
Такі нововведення в житті простих громадян нічого особливо не змінять, а для вищого та середнього прошарку українського суспільства вони і зовсім не потрібні - адже вивезти за кордон будь-яку суму грошей можна, помістивши її на платіжній картці якого-небудь банку.
Роль СОТ на ринку кредитів і депозитів
Очікувати змін від вступу України до СОТ приватним особам потрібно в трохи іншій сфері - на ринку депозитів і кредитів для населення. Протягом 5 років наша країна повинна дозволити іноземним фінансовим установам вільно відкривати філії на своїй території. Здавалося б, перспектива досить віддалена, але якщо глянути на статистику українського фінансового ринку, можна простежити досить цікаву залежність. Частка іноземного капіталу у вітчизняній банківській системі до кінця року складе вже 50%, однак рівень проникнення банківських послуг у країні дуже невисокий - усього лише близько 40% населення має рахунки в банках.
Якщо виходити з досвіду наших найближчих сусідів з Румунії і Болгарії, то там приріст банківського ринку проходив дуже повільно - на 2-3% на рік. Відповідно, через 5 років ємність банківського ринку в Україні буде усе ще високою. Тоді навіщо іноземцям платити скажені гроші і купувати в Україні банк, особливо з урахуванням того факту, що якісних лотів на ринку практично не залишилося? Дійсно, нема чого.
Відповідно, у зв'язку з високою концентрацією іноземного капіталу на українському фінансовому ринку попит на фінансові активи з боку закордонних банківських груп буде поступово знижуватися. Найбільші гравці української банківської системи здебільшого вже належать іноземним гравцям, а завоювати частку ринку шляхом органічного розвитку за 5 років досить складно. На думку керуючого директора групи компаній "Ренесанс Управління Інвестиціями" Олександра Кочубея, істотних змін у банківському секторі не очікується.
"Може тільки виникнути ризик для маленьких банків, тому що вони переоцінені в плані можливості надання кредитних коштів в умовах глобальної кризи, що закриває доступ до дешевих грошей. Тому, у силу втрати ними конкурентноздатності, виникає можливість їхнього поглинання і злиття з більшими фінансовими установами", - упевнений Кочубей.
Тим часом, голова правління банку "Фінанси та Кредит" Володимир Хливнюк вважає, що дрібні і середні банки не зможуть активно об'єднуватися, щоб протистояти конкуренції. "В Україні дуже мало подібних прикладів. У всіх свої амбіції", - розводить руками банкір. Така амбіційність власників дрібних і середніх банків, а їх в Україні більше 120, обіцяє певну небезпеку їхнім вкладникам і позичальникам.
"На тлі проблем з ліквідністю в дрібних і середніх українських банків іноземці будуть трохи демпінгувати процентними ставками. Це приведе до ще більшої жорсткості конкуренції за внутрішні ресурси серед банків з українським капіталом. У результаті тим, хто програватиме боротьбу, прийдеться погоджуватися на продаж іноземним гравцям за нижчими цінами або йти з ринку", - прогнозує голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. Якщо ж на тлі цих процесів будуть дорожчати ресурси для дрібних і середніх банків, їм доведеться не тільки піднімати ставки по депозитах, але й збільшувати вартість раніше виданих довгих позик, щоб не працювати собі в збиток.
Вплив СОТ на фондовий ринок
Входження до СОТ буде причиною змін і на фондовому ринку. З одного боку, якщо на ринок вийдуть іноземні компанії, може з'явитися більше фінансових інвестиційних інструментів. Що позитивно відобразиться на функціонуванні даного ринку. З іншого боку, вітчизняний біржовий ринок залишається надмірно спекулятивним. І ціна на папери на ньому визначається не їхньою якістю, а дефіцитом.
При збільшенні індексу ПФТС у минулому році на 135% обсяг торгів на біржі в порівнянні з 2006 роком зменшився на 9,5%. Власники українських підприємств не поспішають виходити за капіталом на внутрішні ринки і продавати акції стороннім компаніям (їх лякає рейдерство, необхідність розкриття інформації і т.п.). Відповідно, збільшення кількості іноземних грошей на фондовому ринку приведе просто до підвищення цін на існуючі активи без адекватного збільшення їхньої пропозиції. Збуджене тривалим зростанням прибутковості ринку населення підсилить приплив своїх капіталів на фондовий ринок, ще більше накручуючи ціну.
Необхідно відзначити, що подібне завищення ціни в перспективі становить серйозну загрозу для капіталів населення, вкладених на фондовому ринку. В 90-х роках минулого століття в Південно-Східній Азії місцеві брокери схожим чином піднімали ціну акцій місцевих компаній, намагаючись замістити гроші нерезидентів капіталами приватних осіб.
Однак відомий фондовий спекулянт Джордж Сорос тоді проробив з азіатами злий трюк: ввів серйозний капітал на ринок, а потім вивів його, стимулюючи падіння фондового індексу. Піддане панічним настроєм населення почало стрімко продавати сертифікати пайових фонів, чим викликало ще більше падіння індексів і банкрутство окремих фондів. Наслідком цього процесу стала затяжна азіатська криза, що тривала протягом 5 років. А пан Сорос досить дешево зміг скупити дуже цікаві активи. В 90-х роках минулого століття фондовий ринок у Південно-Східній Азії теж залежав від нерезидентів...
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас