Кабмін відмовляється від агрострахування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін відмовляється від агрострахування

Аграрний ринок
669
На найближчому засіданні Кабміну буде затверджений порядок розподілу 200 млн. грн. для відшкодування частини страхових премій за агрострахування. Страховики не сумніваються, що кошти будуть освоєні.
Вітчизняний аграрний сектор досить залежний від дотацій уряду. Така ж ситуація збережеться і цього року. Чиновники вирішили, що краще виплачувати аграріям дотації, ніж стимулювати вітчизняних сільгоспвиробників страхувати свої посіви на випадок загибелі.
Підтвердженням тому стало скасування постанови Кабміну №86, прийнятої наприкінці лютого. Ця постанова встановлювала розмір дотації сільськогосподарським підприємствам для вирощування сільгосппродукції. "У документі містилася норма, що дотації виплачуються аграрієві в тому випадку, якщо хоча б 20% його посівів були застраховані і не менше 20% вирощеної пшениці і жита були продані на організованому аграрному ринку. Але фактично перед початком посівної уряд вирішив відмовитися від цих умов", - відзначає Володимир Гевлич, заступник голови СК "УЕСК".
Така ж ситуація була і торік, держава виплачувала дотації всім аграріям, поза залежністю від того, були застраховані їхні посіви чи ні.
Проте не можна сказати, що уряд зовсім не прислухається до пропозицій страховиків. Щорічно в держбюджеті передбачаються кошти для відшкодування аграріям 50% страхового платежу за агрострахування. Проте в 2007 р. було застраховано тільки 9,1% посівів (2,4 млн. га). Страхові платежі по цьому виду страхування склали 117 млн. грн. При цьому кошти, направлені державою на здешевлення вартості страхових премій, були використані практично повністю - з 50 млн. грн. використано більше 47 млн. грн. У бюджеті на 2008 р. сума субсидій збільшена до 200 млн. грн.
Агрострахування містить у собі два види - мультиризикове страхування та індексне страхування. Перше містить страхування посівів від низки ризиків (пожежа, вимерзання, повінь, посуха і т.д.) або страхування витрат на посів і вирощування сільгосппродукції. Індексне страхування припускає виплату, якщо врожайність у застрахованому господарстві нижча, ніж у середньому по регіоні.
Вартість мультиризикового страхування становить близько 5% від страхової суми, індексного - 2-3%. Але і при таких тарифах страховик не завжди може віддати ризик на перестрахування, тому вітчизняні СК всерйоз задумалися над створенням агрострахового пула та одержанням можливості віддавати ризики у внутрішнє перестрахування. "Для диверсифікованості портфеля агрострахування необхідно приймати ризики з усієї території України. Це дозволить знизити збитковість цього виду страхування в компанії, якщо одна область постраждає від негативних кліматичних умов більше за інші", - відзначив В'ячеслав Грабина, директор департаменту методології страхування та андеррайтингу НАСК "Оранта".
Головними причинами, через які аграрії не страхують свої посіви, є нестача оборотних коштів і недовіра до страхових компаній. В останньому, за словами страховиків, почасти винуваті банки, що змушують аграріїв вдаватися до формального страхування при одержанні кредитів. "Банки намагаються запропонувати клієнтові найменший страховий тариф, у тому числі за рахунок збільшення франшизи, щоб не обтяжувати його платежами.
Але при цьому клієнт не одержує повноцінний страховий захист. А коли відбувається втрата врожаю, може виявитися, що причина, яка спричинила це, не була передбачена договором страхування, і страховик відмовляє клієнтові у виплаті. А банки вимагають відшкодування, оскільки їм треба погасити кредит", - ремствує Сергій Коротенко, голова правління СК "Інтертрансполіс".
За словами Романа Шинкаренка, консультанта з питань агрострахування проекту Міжнародної фінансової корпорації з розвитку аграрного страхування в Україні, у майбутньому аграрне страхування буде розвиватися. "Інвестиції в аграрне страхування та прихід іноземних інвесторів на цей ринок змусить аграріїв страхувати свої посіви", - відзначив він.
Не останню роль у розвитку агрострахування зіграє і вступ України до СОТ, правила якої забороняють пряму підтримку (дотації) сільгосппідприємств, але відшкодування частини страхових премій допускають.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас