Любителям суши та шоколаду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Любителям суши та шоколаду

Валюта
1042
У період нестабільного долара і дорогого євро українці пробують на смак альтернативні валюти. Чи зможуть японська ієна та швейцарський франк задовольнити витончені смаки українських позичальників?
Тепер любов до японської культури може не обмежуватися поїданням суши і читанням Харукі Муракамі. Голова правління БМ Банку Віталій Ломакович уже найближчим часом готовий буде запропонувати українцям іпотечні кредити в японських ієнах за безпрецедентно низькою для вітчизняного ринку ставкою - від 7% річних. "Банки вже пропонують кредити у швейцарських франках зі ставкою 10%, що було новиною для українського ринку. Ми не виключаємо, що цього року запропонуємо кредити в японській валюті - ієні - під 7%", - говорить пан Ломакович.
Материнська структура українського БМ Банку - російський Банк Москви - уже почав обкатувати цю програму в російській столиці. Покупцям квартири на вторинному ринку банк надає кредити в ієнах під 6% річних. Якщо ж житло, що купується, перебуває на етапі будівництва, то ставка вища - 7,5%. При цьому погашається кредит у рублях за пільговим курсом, що відрізняється від того, котрий прийнятий в обмінниках банку, - курс ЦБ плюс 0,5%.
Попит на екзотику
На думку банкірів, попит українців на позики в альтернативних валютах буде тільки зростати. І сприяти цьому будуть, насамперед, низькі ставки в порівнянні із гривневими, доларовими або єврокредитами. Швейцарський франк поки не такий популярний, оскільки теж дорожчає до долара, хоча і не настільки стрімкими темпами, як це відбувається з євро. Разом з тим японська валюта хоча й вважається волатильною, але не має схильності до різкого подорожчання або обвалу.
Причин введення українськими банками "японської" іпотеки декілька. Перша - непогані результати експерименту іпотеки у швейцарських франках. Друга причина - це пошук нових способів пожвавити завмерлий іпотечний ринок. Тому банки змушені усе активніше шукати нові способи залучення клієнтів, одним із яких і може стати кредит у швейцарських франках або японській ієні.
Кредити у швейцарських франках та японській ієні цікаві в першу чергу тим, що завдяки своїй низькій ставці (8-9% для швейцарського франка і 6-7% для японської ієни) дають можливість або заощадити на щомісячних платежах, або позичити в банку більшу суму. Це вигідно, наприклад, тим позичальникам, чиїх доходів недостатньо для покупки тієї ж нерухомості.
Наприклад, при доході $2 тис. по ставці 10% річних на двадцять років можна взяти близько $100 тис. При цьому той же позичальник по кредиту зі ставкою 6% річних може одержати на руки 12,6 млн. ієн, що еквівалентно вже $120 тис. Це дозволить придбати квартиру відносно кращої якості та у більш престижному районі.
Цікавою може бути швейцарська або японська валюта і тим, хто веде агресивне управління своїм бюджетом і готовий у випадку зростання цієї валюти щодо гривні або долара рефінансувати позику, перевівши її в інші валюти. Але, незважаючи на очевидну привабливість даної пропозиції, експерти застерігають, що, кредитуючи в екзотичних валютах, всі ризики конвертації банки перекладають на позичальників.
"Дешевий" кредит
Дешеві кредити в ієнах забезпечені міццю японської промисловості і є одним з основних джерел ліквідності для фінансової системи. Ставка LIBOR на даний момент становить у доларах 5,2-5,5% річних, а в ієнах - 0,6-0,7%. Звідси виграш у ціні кредиту порядку 4,5-4,9%. Було б недалекоглядно не застосовувати таке джерело фінансування з метою здешевлення кредитів. До речі, першим "японським" позичальником ще наприкінці 2006 року в Україні став саме український уряд, що випустив зовнішні держоблігації на суму 35,1 млрд. ієн (біля $298 млн.) під 3,2% річних. Але, незважаючи на настільки привабливе джерело фінансування, поки жоден з українських банків не має у своєму кредитному портфелі подібних програм. Та й зі швейцарським франком не все так просто. Причин багато, але основна причина настільки сильного консерватизму криється в кризі ліквідності. У зв'язку з нинішньою кризою на світових фінансових ринках в інвесторів знизився апетит до ризиків і відбувається зворотна ситуація - операції carry trade згортаються, капітали виводяться з ризикових активів і повертаються на японський ринок, що приводить до зміцнення ієни відносно долара.
Експерти не відкидають, що найближчим часом можливе зміцнення ієни і відносно гривні. Дотепер основна частка ослаблення долара до світових валют припадала на євро. Однак сильний євро стає усе більш важким тягарем для європейської економіки, а от відносно азіатських валют у долара зберігається потенціал зниження. Це означає, що реальна вартість кредитів в ієнах через десять, п'ятнадцять або двадцять років може виявитися істотно вищою, ніж може здаватися сьогодні. До того ж, залучаючи кредитні лінії в альтернативних валютах, банки ризикують обсягами майбутньої сек’юритизації на основі сформованого пула кредитів.
Втім, здебільшого українські банківські установи ще далекі від випуску іпотечних цінних паперів, і в будь-якому разі кредити в таких валютах не є основним напрямком у їхній діяльності і навряд чи їм зашкодять. Українські банки та великі компанії можуть виявити цікавість до кредитування в японських ієнах лише після появи в нашій країні працюючого ринку довгих деривативів, які б дозволили позичальникам хеджувати курсові ризики.
Багато експертів сумніваються в тому, що кредит у такій валюті, як ієна, може одержати широке поширення в регіонах. Українці воліють погашати кредити зі своєї гривневої зарплати і бояться іноземної валюти. Навіть кредити в такій знайомій українцям валюті, як долари, поступаються у регіонах гривневим, незважаючи на більш низькі процентні ставки. Хоча, поява нових іпотечних продуктів може виявитися досить привабливою. Але це в майбутньому. А поки іпотечні брокери, що працюють у Києві, говорять, що заявок на іпотеку у швейцарських франках, а тим більше на японську ієну, у них не спостерігається. Це в першу чергу пов'язане з ризиками зміни курсу валют. Люди бояться, що в майбутньому франк може істотно подорожчати відносно гривні. Почасти ці побоювання оправдані: з березня 2007 року швейцарський франк подорожчав на 15%.
Валютний ризик
Що буде через десять-двадцять років із гривнею, доларом або євро, сказати сьогодні досить складно. Тому позичальник, що оформлює кредит у доларах більш ніж на п'ять років, насправді ризикує не менше, ніж клієнт, що користується швейцарськими франками або японською ієною. Основна проблема, що зупиняє позичальників, - це конвертація. По-перше, ціна на нерухомість в Україні, як правило, номінована або в гривнях, або в доларах. Тому при проведенні угоди в клієнта виникають витрати на конвертацію кредитних коштів у необхідну валюту. По-друге, одержання доходу в гривнях створює все ті ж додаткові витрати при щомісячному обслуговуванні кредиту, пов'язані з конвертацією. Втім, ці втрати окупаються виграшем по ставці, особливо якщо мова йде про довгостроковий кредит. Але підхід тут індивідуальний: необхідно порахувати співмірність економії, отриманої за рахунок низької ставки, втрат на конвертацію і валютні ризики.
Крім усього іншого, є й ще один нюанс - податок з матеріальної вигоди, що одержує позичальник, оформлюючи "дешевий" кредит. Відповідно до українського законодавства, якщо кредит узятий під ставку нижче ставки рефінансування, з різниці між кредитною ставкою і ставкою рефінансування позичальникові прийдеться сплатити прибутковий податок у розмірі 15%. Така обставина трохи затьмарює перспективи дешевого запозичення.
Японський самурай
Познайомити українців зі східною валютою в найближчому майбутньому має намір один з японських банків - Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd, що має в Україні своє представництво. В Україні японців цікавить насамперед кредитування інфраструктурних проектів, а також організація позик для Мінтрансу і синдикатів для фінансових установ. Японський банк також має намір зайнятися організацією кредитів у японській ієні для інших фінансово-кредитних установ і консультуванням японських автовиробників, для яких цікавий український ринок. За аналогічною схемою японці вже виходили на російський ринок, де спочатку відкрили представництво, а менше ніж за рік - дочірній банк.
Але банкіри не бачать особливих перспектив для японського банку на українському роздрібному ринку. "Якби ієна існувала окремо від світового простору та коштувала 1,5% річних - кредитування в ній, безумовно, було б цікаве всім. Однак ієна існує у світовому фінансовому просторі, і позичаючи її під 1,5%, ми повинні враховувати її поведінку відносно долара", - пояснює перший заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов. Згодний з ним і голова представництва банку NLB в Україні Антон Сергєєв. "Вартість ресурсів уже запрограмована у валюті. Ринок відразу дисконтує курсові зміни, тому особливих можливостей для арбітражу немає. Тобто будь-який інший великий банк може брати ресурси в ієні і творити чудеса на українському ринку. Тому особливих переваг у японського банку не буде", - говорить Сергєєв.
Михайло Пашко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас