Ситуація на українському ринку акцій в понеділок продовжує погіршуватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація на українському ринку акцій в понеділок продовжує погіршуватися

Фондовий ринок
531
Після ранкового обвалу українських акцій у середньому на 7% ситуація на ринку продовжує погіршуватися, багато паперів зазнають ще більших втрат.
Як відзначив агентству "Інтерфакс-Україна" начальник відділу аналітики та управління активами компанії "Національна інвестиційна група" (Київ) Юрій Ушков, падіння було очікуваним, оскільки до відкриття ПФТС ринки Азії падали на 3-5%, Росії - на 1,5-2.5%.
"Падіння ринку нагадувало сьогодні панічний розпродаж. За нашими оцінками, індекс ПФТС зараз падає на 3,6%", - коментує він ситуацію на ринку.
За його словами, падіння за кордоном викликане новинами про продаж одного з найбільших інвестиційних банків Bear Stearns американському JP Morgan за дуже низьку ціну, а також очікуваннями оприлюднення інвестбанками США даних про списання в першому кварталі 2008 року.
"На українському ринку все впало, жоден папір не виріс. Сьогодні по бідах наливали акції "третього ешелону" (з великим спредом)", - додав Ушков.
На його думку, це свідчить про те, що інвестори зволіли вийти з паперів, навіть недоодержавши прибуток або навіть зафіксувавши збитки.
У свою чергу начальник відділу інвестиційного консалтингу ЗАТ "Юпрас Капітал" (Донецьк) Олександр Макаров відзначив агентству, що обвал ПФТС викликаний винятково динамікою іноземних фондових майданчиків.
"На тлі найбільшого за цей рік падіння фондових ринків почалися масові продажі в ПФТС. Не зупиняють наміри вийти з акцій ні перебої в роботі системи, ні різко збільшені спреди", - сказав він.
Експерт також дотримується думки, що криза прийшла зі США і була викликана фактично банкрутством та екстреним продажем Bear Stearns менш ніж за 4% від його ринкової вартості.
"На цьому тижні буде опублікована фінансова звітність американських інвестиційних банків, очікування щодо збитків яких істотно зросли на тлі новини про Bear Stearns, керівництво якого ще тиждень тому заявляло про відсутність серйозних проблем. Все це нагадує інвесторам про глибину кризи в економіці США і змушує переоцінювати перспективи розвитку економік, тісно пов'язаних з ринком США", - додав він.
Макаров прогнозує продовження падіння ПФТС у вівторок і середу.
Серед паперів "блакитних фішок" у другій половині торгів ще більше знизилися акції концерну "Стирол" - на 12,21%, Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК) - на 11,32%, "Київенерго" - на 8,8%, "Центренерго" - на 8,46%, "Мостобуду" - на 8,35%, Єнакіївського метзаводу - на 5,38%, Маріупольського заводу важкого машинобудування - на 5,15%.
У той же час деякі акції зуміли трохи відіграти падіння. Так, акції "Мотор-Січі" на даний момент подешевшали на 6,67% (на 13:10 кв - на 7,53%), "Інтерпайп Нижньодніпровського трубопрокатного заводу" - на 3,68% (на 5,39%).
Крім того, акції Сумського НПО ім. Фрунзе, що не брали участь в торгах на початку дня, впали на 8,3%, Авдєєвського коксохімзаводу - на 7,89%.
Кількість угод до 15:25 17 березня становила 560 на суму 59 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас