Результати засідання ОПЕК призвели до досягнення нових рекордних рівнів цін на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Результати засідання ОПЕК призвели до досягнення нових рекордних рівнів цін на нафту

Фондовий ринок
261
У середу учасники торгів на ринку нафти очікували рішення ОПЕК за рівнем квот на видобуток нафти. За день до цього засідання багато інвесторів зафіксували частину своїх довгих позицій з ”чорного золота”, результатом чого стало падіння котирувань із історичних максимумів більш ніж на 4 долари за барель.
На торгах у Лондоні ціни на нафту марки Brent впали у понеділок - вівторок цього тижня з рекордного рівня 102.25$ за барель до 96.85. На торгах у Нью-Йорку ціни на нафту марки Light на початку цього тижня досягали рівня 103.85$ за барель, але фіксація прибутку перед засіданням ОПЕК призвела до зниження котирувань на 98.80.
На рішення ОПЕК ще кілька тижнів тому намагався вплинути президент Сполучених Штатів Джордж Буш, який намагався схилити членів світового нафтового картелю до підвищення квот на видобуток нафти. Буш аргументував це тим, що високі ціни на нафту, а тоді вони були на рівні 92 - 95$ за барель, пагубно впливають на американську економіку. Але аргументи Буша, швидше за все не змогли переконати членів ОПЕК, які вчора залишили квоти на видобуток нафти на колишньому рівні - 32 млн. барелів нафти на добу. Своїм рішенням ОПЕК викликало різку критику на свою адресу з боку Буша, щкий обвинуватив нафтовий картель у завданні збитків американській економіці.
Також із критикою убік ОПЕК виступили представники Міжнародного енергетичного агентства. На їх думку, високі ціни на нафту, які спостерігаються на ринку на даний момент, є результатом незадоволеного попиту, у першу чергу з боку країн з економікою, що швидко розвивається.
І, як заявили представники МЕУ, у найближчі місяці може знадобитися додаткову кількість нафти на ринку. А, з огляду на проблеми з поставками з Нігерії, Іраку та Венесуели, кращим рішенням проблем з поставками було б збільшення квот на видобуток ”чорного золота”.
Інвестори досить активно, якщо не сказати агресивно, відреагували на рішення ОПЕК, результатом чого стало зростння котирувань цін на нафту до рекордних рівнів на торгах у Нью-Йорку.
Вчора ціна на нафту марки Light досягла нових історичних максимумів на рівні 104.95. На торгах у Лондоні вчора також спостерігався значне зростання, але котирування цін на нафту марки Brent все-таки не змогли досягти рекордних рівнів і зміцнилися до 102.00$ за барель.
За матеріалами:
xDirect
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас