Неповернення кредитів ростуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Неповернення кредитів ростуть

Кредит&Депозит
2166
Нацбанк стурбований ситуацією зі збільшенням частки проблемних кредитів. У низці київських банків, за оцінками управління Національного банку України по Києву і Київській області, цей показник досяг третини кредитного портфеля фізичних осіб.
Сукупна проблемна заборгованість по кредитах фізичних осіб банків київського регіону за 2007 р. зросла майже в 3 рази - з 253 млн. грн. до 704 млн. грн. У загальному обсязі кредитів частка неповернень незначна (вона розмивається за рахунок інших кредитів), але вона стрімко росте і за підсумками грудня 2007 р. становила 1,31%, але вже до 1 лютого 2008 р. збільшилася до 1,44%. Нацбанк готує перевірки особливо винних банків та обіцяє застосовувати всі важелі управління, аж до відкликання ліцензій.
Але самі банки, хоча і підтверджують факт існування проблеми, стрілки переводять один на одного. Мовляв, проблема є, але не в нас. "Тенденція до збільшення частки проблемних кредитів дійсно є, але в нас ця цифра мінімальна з тих, які є на ринку. У цілому тенденція пояснюється загальним збільшенням портфеля виданих кредитів, відповідно збільшується і частка проблемних кредитів, але цей показник далекий від критичного", - стверджує Микола Лагун, голова правління "Дельта Банку". Раніше пан Лагун заявляв, що допроблемною вважається заборгованість понад 15% виданих кредитів. Частка неповернень, що перевищує цей показник, наростає, як снігова лавина. Із солідарності перестають платити навіть ті, хто не зазнає фінансових проблем.
За словами Юрія Кандаурова, заступника голови правління ПриватБанку, головною причиною збільшення проблемних кредитів є низька якість ризик-менеджменту. "Надалі ця проблема буде збільшуватися. Банкам треба активніше використовувати інструменти для якісної оцінки ризику при видачі кредитів. А в багатьох поки ейфорія від ринку, що швидко росте. Але цим активно користуються шахраї. Необхідно формувати єдину систему бюро кредитних історій, що убезпечить банки від видачі кредитів неблагонадійним позичальникам. Існують і більш дорогі рішення - створення численної служби безпеки, інтеграція скорингових карток", - розповів пан Кандауров. Ще однією проблемою є людський фактор: кредитний експерт банку незацікавлений у відмові потенційним шахраям, він одержує бонуси залежно від обсягу та кількості виданих кредитів. Не рятують банкірів і колекторські бюро, незважаючи на збільшення їхньої кількості, методи їхньої роботи обмежені, адже закон "Про колекторські бюро", який би визначав коло їхніх прав і повноважень, дотепер не прийнятий.
За прогнозами банкірів, найближчим часом зростання споживчого кредитування скоротиться. "Такого буму, як у попередні роки, не варто очікувати", - прогнозує Роман Валесюк, заступник голови правління Правекс-Банку. Однією із причин стане обмеження доступу до залучення ресурсів. Але банкіри не виключають, що деякі гравці можуть самі залишити ринок споживчого кредитування. "Інтерес до цього виду кредитування в банків збережеться, і скорочувати обсяги кредитування вони не будуть, але стануть більше уваги приділяти оцінці ризиків. Цілком можливо, що деякі банки призупинять свою діяльність на ринку споживчого кредитування, щоб оцінити ситуацію", - прогнозує пан Кандауров.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас