Гроші, акції, заводи пачками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші, акції, заводи пачками

2058
Група "Приват" одним махом продала майже всі свої гірничо-металургійні активи в Україні російській компанії "Євраз". У результаті українські металурги одержали сильного конкурента на внутрішньому ринку, а "Приват" - шанс вибитися в лідери світової феросплавної галузі.
Багаторічні спроби російських компаній придбати українські металургійні підприємства нарешті увінчалися успіхом. Зробити це вдалося тандему Романа Абрамовича та Олександра Абрамова: приналежна їм група "Євраз" минулого тижня оголосила про покупку гірничо-металургійних активів фінансово-промислової групи (ФПГ) "Приват" Ігоря Коломойського.
Останній фактично вийшов з бізнесу, що має відношення до чорної металургії, продавши компанії-нерезиденту Lanebrook Ltd (основний акціонер "Євразу") відразу шість підприємств: три коксохімічні заводи ("Дніпрококс", "Баглейкокс", Дніпродзержинський КХЗ), два гірничо-збагачувальні комбінати (ВАТ "Суха Балка" і половину акцій у Південному ГЗК), а також металургійний завод ім. Петровського. Загальна сума угоди, що наближається до 3,5 млрд доларів, є найбільшою на ринку з 2005 року, коли Mittal Steel за 4,8 млрд доларів придбав "Криворіжсталь". Таким чином, саме "Євраз" тепер претендує на роль головної консолідуючої сили в металургії на просторах СНД. Такі спроби робили Олексій Мордашов з ВАТ "Северсталь" (участь у конкурсі з купівлі комбінату "Криворіжсталь") і Алішер Усманов із ЗАТ "Газметалл", що усе ще веде переговори про злиття з корпорацією "Індустріальний Союз Донбасу" Сергія Тарути та Віталія Гайдука.
Ніхто не сказав неправду
Оголошення про угоду супроводжувала напружена перепалка в ЗМІ між менеджерами "Євразу" і "Привату". Росіяни першими заявили про угоду, що готується, анонсувавши її завершення в першому кварталі 2008 року, після її схвалення радою директорів. Відразу після цього перший заступник голови правління ПриватБанку і головний спікер від групи "Приват" Тимур Новіков повідомив про те, що угода вже відбулася. За його словами, "Євраз" розрахується за українські підприємства готівкою, а також власними акціями (пакетом близько 10%).
Укинута інформація викликала падіння акцій компанії "Євраз" на три із зайвим відсотка на Лондонській фондовій біржі, а це майже мільярд доларів. На думку аналітиків, інвесторів налякала нестача інформації про угоду, внаслідок чого виросли побоювання із приводу збільшення боргів групи "Євраз", які і без того перебувають сьогодні на критичному рівні.
Незважаючи на заяву Новікова, росіяни продовжували заперечувати факт завершення угоди. "Якби угоди були закриті, Євраз про це б негайно повідомив", - сказала віце-президент компанії Ірина Кібіна, додавши, що "Євраз" може нести відповідальність за приховання або несвоєчасне розкриття інформації аж до кримінальної. Саме цей факт, зважаючи на все, став причиною того, що інформація про угоду взагалі вийшла. Але уточнювати її вартість ні Абрамов, ні Абрамович явно не бажали. Справа в тому, що недавно "Євраз" залучив чималий кредит - 3,2 млрд доларів, що витратить на збільшення оборотних коштів після покупки американського заводу Oregon Steel, а також придбання ще одного підприємства зі США - компанії Claymont Steel. На угоду із групою "Приват" у росіян залишалося не так багато грошей (біля мільярда доларів), тому будь-які розмови про її вартісне вираження дратують менеджмент компанії "Євраз", що відповідає перед своїми закордонними акціонерами та кредиторами.
З іншого боку, "Приват" сьогодні впритул підійшов до покупки виробника марганцевих руд в Австралії - компанії Consolidated Minerals. За інформацією "Експерта", приватівський офшор Palmary Enterprises гарантував свою платоспроможність саме акціями нині продаваних підприємств. Скупка цінних паперів австралійської компанії протриває до 20 грудня, і, щоб вона пройшла успішно, групі "Приват" необхідно було показати, що за свої активи вона одержить не тільки значну суму грошей, але й ліквідні акції компанії "Євраз".
Головною інтригою обговорюваної угоди стала частка акцій у Південному гірничо-збагачувальному комбінаті. Це підприємство якийсь час взагалі не згадувалося в інформаційних повідомленнях про угоду, тому деякі аналітики вважали, що "Євраз" явно переплачує. При цьому саме ПГОК потрібно вважати найціннішим придбанням росіян. Комбінат виробляє 8,7 млн тонн залізорудного концентрату і понад 4,6 млн тонн агломерату, тоді як сам "Євраз" в 2006 році випустив 8,5 тонни агломерату. Так що Новіков сказав правду. Угода дійсно завершилася, "Євраз" дійсно передав 9,7% своїх акцій структурам групи "Приват" і виплатив їй майже мільярд доларів готівкою - саме стільки, скільки потрібно Ігореві Коломойському і його партнерові Геннадію Боголюбову для завершення поглинання Consolidated Minerals. В "Євразі" теж не збрехали: його нові активи перебувають на рахунках офшорної компанії, і передача їхній холдинговій структурі, швидше за все, відбудеться в зазначений термін - першому кварталі наступного року.
Шукав ломбард, знайшов - Абрамовича
Розбіжності партнерів, що супроводжували угоду, свідчать про те, що її результат для них самих міг стати певною несподіванкою. За непідтвердженою інформацією "Експерта", "Євраз" виступив свого роду ломбардом для акцій підприємств групи "Приват", яким терміново знадобилися дешеві гроші на покупку австралійської компанії. "Це домовленість двох великих бізнесменів, тут можливі різні схеми", - повідомило джерело, близьке до "Привату".
Можливо, спочатку Коломойський одержав гроші, після цього власне і почалася торгівля за гроші та акції. І те, що ПГОК з'явився в схемі в останній момент, побічно підтверджує таку версію. "Євраз", імовірно, до останнього не зважувався придбати це потужне підприємство, адже в такому випадку він вступає, нехай й опосередковано, на територію українського металургійного магната Ріната Ахметова. Друга половина акцій Південного ГЗК належить його партнерові Вадиму Новинському, чий холдинг "Смарт" недавно об'єднався з холдингом "Метінвест" Ахметова. Консолідувати ПГОК у своїй звітності "Євраз" через наявність другого партнера теж не може, що також не радує його акціонерів. Так що інтрига ще не знята. Крім того, у ФПГ "Приват" ще залишилася частка в Криворізькому залізорудному комбінаті, яким вона володіє на паритетних засадах зі структурами Ахметова. Цей актив також може виступити розмінною монетою в майбутніх домовленостях Ахметова та Абрамова в тому випадку, якщо ПГОК теж буде проданий групі "Євраз". Напруги додає й той факт, що куплені компанією "Євраз" підприємства обтяжені борговими зобов'язаннями перед колишнім власником: група "Приват", що не звикла продавати, а тільки купувати, у такий спосіб захищала свої активи від можливих недружніх поглинань. Можливість банального кидка з боку Коломойського можна сміливо відкинути. Все-таки Роман Абрамович - не з тих людей, з якими хотілося б посваритися. Навіть відомому своєю конфліктністю співвласникові ФПГ "Приват". Але ціна питання для груп "Євраз" і "Приват" ще може змінитися: тимчасовий обвал курсу акцій російської компанії - переконливе тому підтвердження.
Так чи інакше, у Росії угоду сприйняли на ура. "Евраз зумів вдало ідентифікувати партнера, що хотів продати активи з якихось своїх міркувань, - говорить аналітик компанії "Трійка Діалог" Сергій Донськой. - Те, що він розплачується переважно не грішми, а власними акціями, я сприймаю позитивно. Така практика поширена у світі, але в Росії це перший випадок, якщо говорити про металургію. Він підтверджує, що інвестори вірять у те, що акції компанії Євраз будуть рости." Входження в українську металургію, швидше за все, було санкціоновано Кремлем - у РФ кроки подібного масштабу бізнесмени самостійно не роблять. Російським металургам набридло бути аутсайдерами світового ринку, у них є всі можливості стати глобальними гравцями. Після поразки Олексія Мордашова, що почав розпачливу спробу поглинути європейського сталеливарного гіганта Arcelor, російським металургам потрібний був реванш, і вони його домоглися в Україні.
Дісталося "Євразу"
"Ці ж активи потенційно могли б бути консолідовані кимось із вітчизняних гравців, які їх потребують не менше, а можливо й більше, ніж "Євраз". У той же час у холдингу - грамотні менеджери, і ламати ринок вони не стануть", - вважає віце-президент компанії Research & Consulting Group AG Олександр Сірик. Дійсно, потужності з виробництва коксу і залізорудної сировини потребують й інші металурги. Зокрема, їхнього дефіциту зазнає другий за розміром виробник сталі в країні - Маріупольський меткомбінат (ММК) ім. Ілліча. Розпродаж "приватівських" активів (який "Експерт" давно прогнозував) був однією з останніх можливостей цього комбінату поповнити свою сировинну базу. Тепер шанси, що буде проданий сам ММК ім. Ілліча, різко виросли.
Однак придбання трьох коксохімів, що випускають близько 10% від усього обсягу коксу в країні, лише частково розв'язало проблему дефіциту ресурсів для українських металургів. Основний дефіцитний товар - коксівне вугілля. Протягом багатьох років його нестача покривається імпортом з Росії, але при зростаючому виробництві металу в місцевих компаній вивозити вугілля в Україну стає усе складніше. "Євраз" повністю забезпечує себе коксом і коксівним вугіллям.
Одержання контролю над найбільшими російськими шахтами - "Южкузбассуголь" і "Распадская" (зараз іде процес їхнього злиття) - зробить холдинг одним з найсильніших гравців ринку коксу. На цьому тлі придбання вітчизняних потужностей, що переробляють цю сировину, виглядає цілком логічним. На думку голови ради директорів компанії "Євраз" Олександра Фролова, підприємства групи "Приват" гармонійно доповнюють російські активи холдингу. На його думку, ГЗК "Суха балка" (і, звичайно, ПГЗК. - "Експерт") підвищить рівень самозабезпеченості залізорудною сировиною, а коксохімічні заводи створять додаткові можливості для збуту коксівного вугілля, яке добувається на вугільних шахтах компанії.
Так що українські заводи навряд чи вбудуються у виробничий ланцюжок. Скоріше, це будуть окремі одиниці, що працюють на задоволення попиту на нашому внутрішньому ринку. Не виключено і те, що кокс буде поставлятися на експорт. Так, за інформацією "Експерта", "Євраз" будує термінал з перевалки вугілля і коксу в порту "Південний". Якщо це дійсно так, домовлятися про поставки коксу підприємствам стане складніше. Змусити "Євраз" поставляти цю сировину можна буде, тільки запропонувавши ціну, адекватну світовій. "Змін до кращого ми не очікуємо. Домовлятися з приватівськими заводами про поставки сировини завжди було проблематично - ця група прагнула підвищувати ціни, незважаючи на те, що рентабельність вітчизняних меткомбінатов близька до критичної позначки. Тепер вести переговори прийдеться з компанією ”Євраз”, і в нас є побоювання, що можуть виникнути труднощі", - розповідає керівник прес-служби ММК ім. Ілліча Сергій Магера.
У той же час завод ім. Петровського більшість аналітиків вважають додачею до інших активів групи "Приват". Це проблемне підприємство: його потужності зношені на 70-80%, при цьому за останні двадцять років в устаткування майже нічого не інвестувалося. Цей завод збиралися закрити ще наприкінці 80-х, саме тому в приватизаційних списках він значився одним з перших. За даними голови профспілкового комітету заводу ім. Петровського Олександра Бабченка, робітників хвилює середня зарплата на підприємстві, що дорівнює 1884 гривням, тоді як на сусідньому заводі "Азовсталь" у вересні вона склала 2669 гривень, а на комбінаті "Запоріжсталь" - 2527 гривень. У минулу середу біля тисячі співробітників заводу ім. Петровського вийшли на мітинг протесту, вимагаючи підвищення окладів і збереження об'єктів соцкультпобуту. Так що крім технічних проблем групі "Євразу треба буде розв'язати і соціальні. Крім того, завод ім. Петровського перебуває майже в центрі Дніпропетровська, так що земля під ним коштує ненабагато дешевше самого підприємства. Але при всім цім воно все-таки є прибутковим активом. Інвестуючи в модернізацію заводу, "Євраз" цілком міг би налагодити постачання відтіля заготівок на свої європейські підприємства (у Чехії та Італії), щоб потім перекотити їх у товар більш високої доданої вартості. Так що простоювати українські активи Абрамовича точно не будуть.
"Приват" глобалізується
Установивши в 2006 році контроль (разом із власником компанії "Інтерпайп" Віктором Пінчуком) над Нікопольським заводом феросплавів (НЗФ), Ігор Коломойський вирішив повністю піти у феросплавний бізнес. Протягом останніх декількох років його група "Приват" стала власником феросплавних і марганцевих активів у різних куточках світу. Вона є фактичним монополістом на феросплавному ринку України, де крім НЗФ контролює Запорізький і Стахановський феросплавні заводи, а також Орджонікідзевський і Марганецький ГЗК. Крім того, у розпорядженні ФПГ "Приват" - частка в грузинському руднику "Чіатурмарганець", африканські рудники Ghana Manganese, Nsuta Gold Mining Limited, а також феросплавні заводи в Європі та США. Придбання австралійської компанії Consolidated Minerals дозволить вітчизняній бізнесгрупі зайняти 20% світового виробництва марганцевої сировини та феросплавів.
"У найближчому майбутньому група ”Приват”- це феросплавна ArcelorMittal. Думаю, угодою з Consolidated Minerals вона не обмежиться, - говорить віце-президент Асоціації підприємств чорної металургії Сергій Грищенко. - Незабаром ця компанія досягне на ринку такого рівня впливу, що зможе диктувати ціни і стане повноцінним конкурентом таких лідерів галузі, як корпорації CVRD і BHP Billiton. Але на відміну від цих суто сировинних підприємств, ”Приват” має у своєму розпорядженні достатню кількість переробних активів. І в цьому сенсі вона унікальна компанія - аналогів цій структурі на ринку я не бачу." При цьому ціни на феросплави будуть рости слідом за цінами на сталь (у її собівартості феросплави становлять два-чотири відсотка).
На ціноутворення в металургії в останні роки серйозно впливають і сировинники. Уже ясно, що сировини в наступному році буде недостатньо: піднімуться ціни, за ними виростуть і ціни на метал. "Сировинники побачать, що феросплавники підвищили ціни на свою продукцію, і знову піднімуть ціни на залізну руду і кокс. Цього року я нарахував три таких цикли, скільки їх буде в наступному - сказати складно", - говорить Грищенко. Ці слова підтверджує і прогноз Міжнародного інституту марганцю. За його даними, до 2010-го світовий попит на марганцеву руду збільшиться приблизно на 20%. Очікується, що сировина стане однією із найбільш затребуваних на планеті, а ціни не опустяться нижче трьох-чотирьох доларів за один відсоток марганцю в тонні.
Таким чином, в особі групи "Євраз" наші металурги одержали потужного конкурента. Це стане додатковим стимулом для якнайшвидшої модернізації підприємств. Факт присутності цієї компанії на ринку прискорить його структурування та відхід з нього неефективних власників і менеджерів.
З іншого боку, наша країна підсилила своє представництво у світовій феросплавній галузі. Хоча поки і номінально. "Приват" не є в повному значенні українською групою: його основні інвестиції йдуть за кордон, а підприємствами в основному володіють офшорні структури. Будучи ідеологічним супротивником IPO, та й взагалі будь-яких форм ведення бізнесу, які припускають майнові поступки (винятком стала лише нинішня угода), Ігор Коломойський зараз не позиціює себе як український бізнесмен.
Можливо, гра на світовому рівні, де прийняті інші стандарти ведення бізнесу, змусить його змінити свою точку зору на протилежну.
Гліб Простаков, Денис Закіянов
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас