Як навчитись відкладати гроші навіть за невеликих доходів? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як навчитись відкладати гроші навіть за невеликих доходів?

Валюта
29429
У мене є дві новини, погана і хороша
Перша - погана:
багато хто з нас одержує скромні доходи, живе "від зарплати до зарплати", деякі місяці навіть бувають "довшими від зарплати" і доводиться влазити в борги.
Про яке відкладання грошей може йти мова, коли доводиться обмежувати себе в найнеобхіднішому? Але, спілкуючись із людьми із середнім і навіть високим, за нашими мірками, доходом, я з подивом дізнаюся, що і їм частенько не вистачає грошей "на найнеобхідніше".
Крім того, читаючи західних авторів, дізнаюся, що й "у них" життя "від зарплати до зарплати", а то й у борг - явище звичайне. Отже, звичка витрачати всі зароблені гроші - звичка загальнолюдська.
Тепер новина хороша:
оскільки звичка витрачати всі зароблені (і навіть більше) гроші - усього лише звичка, її можна замінити іншою звичкою. Відкладати гроші з будь-яких, навіть найменших доходів.
Ну як, починаємо?
Визначте мету. Навіщо Вам потрібні відкладені гроші. Згадайте всі свої мрії і виберіть таку, заради якої варто потерпіти психологічну "ломку" хоча б місяці два. Якщо Ви цього не зробите, мотивація швидко пропаде та відкладена сума знову буде витрачена на "невідкладні потреби".
Просто почніть відкладати невеликий відсоток (рекомендується не менше 10 %) із всіх, абсолютно всіх Ваших доходів. Відмовки не приймаються! Звичайно, бувають форс-мажорні обставини, але якщо життя тече звично, це правило виконується неухильно.
Коли набереться невелика сума, обов'язково відкрийте депозитний рахунок у банку. Обов'язково зі складним відсотком.
Складний відсоток - це коли після певного часу на вкладену суму нараховуються відсотки, додаються до "лежачої на рахунку" суми, і відсотки в наступному періоді будуть "капати" уже із загальної суми.
Зробіть рахунок з відкладеними грішми максимально недоступним. По-перше, не буде спокуси зняти їх при різних фінансових труднощах, по-друге, відсотки по таких депозитах вищі.
Якщо Ви виплачуєте борг по кредиту, то, припинивши виплачувати, просто відкрийте депозит і перераховуйте ту ж суму на цей рахунок. Ви вже звикли обходитися без цих грошей, так нехай вони краще йдуть на... див пункт 1.
Якщо Вам схотілося купити щось велике, гарне і дороге, відмовтеся від покупки хоча б на добу. А краще на тиждень. Загалом, чим довше, тим краще. Перша ейфорія пройде, пекуче бажання ухнути купу грошей зміниться більш-менш логічним міркуванням. Чи потрібно Вам це? Якщо Ви в результаті героїчних зусиль вирішили, що ні, похваліть себе. Таке не кожний може! І відправте 10% від суми передбачуваної покупки на депозит. Не будьте жадібними, Ви заощадили 100%!
Учіться розплачуватися готівкою! Розплачуючись кредиткою, Ви переплачуєте до 15%. Подолавши у собі бажання розплатитися кредиткою, відправте 10% від суми покупки на депозит.
Ведіть облік дріб'язків! Просто записуйте цілий тиждень всі свої дрібні покупки. Наприкінці тижня проведіть аналіз цих покупок і подумайте, від чого можна відмовитися. Такі дріб'язки завжди є. А зекономлені гроші - на депозит.
Користь від цієї дії потрійна. По-перше, побачите, яка величезна сума йде на так звані "дріб'язки", по-друге - заощадите, по-третє - гроші відкладете.
Якщо Ваші доходи різко збільшилися, не поспішайте різко змінювати стиль життя. По-перше, Ви можете не розрахувати і влізти в великі борги. По-друге, Ви вже жили на меншу суму і нічого, не вмирали. Обживіться, звикніть. А із суми "збільшення" відсотків 30, а то й 50, кладіть на депозит.
Звичайно, можна придумати ще багато способів відкласти гроші.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас