Економісти не очікують рецесії в єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти не очікують рецесії в єврозоні

Казна та Політика
139
Темпи економічного зростання в більшості країн єврозони в IV кварталі 2007 р. помітно знизилися, повідомляє Financial Times.
Проте, експерти вважають, що рецесія в Європі малоймовірна.
За даними Eurostat, ВВП в 15 країнах єврозони в останньому кварталі збільшився на 0,4% у порівнянні з попереднім кварталом. Це вдвічі нижче темпів зростання, відзначених в III кварталі 2007 р., але трохи вище прогнозу економістів, які очікували зростання економіки єврозони на 0,3%. У порівнянні з IV кварталом 2006 р. зростання ВВП єврозони склало 2,3%, тоді як експерти прогнозували 2,2%.
Темпи економічного зростання найбільших країн єврозони - Німеччини і Франції - у минулому кварталі різко знизилися. У Німеччині темпи зростання ВВП склали всього 0,3% у порівнянні з попереднім кварталом. Зростання ВВП Франції також сповільнилося до 0,3%. У минулому кварталі серйозну підтримку економіці єврозони надали Іспанія і Нідерланди, де ВВП виріс на 0,8% і 1,2% відповідно.
Уповільнення темпів зростання європейської економіки сильно турбує експертів, тому що схожі процеси спостерігаються в США, де не виключена можливість рецесії. Представники Європейського Центробанку заявили, що ризики подальшого уповільнення темпів зростання європейської економіки помітно виросли. Проте, ЄЦБ не поспішає діяти за прикладом Федеральної резервної системи і не знижує ключову процентну ставку.
Аналітики вважають, що така повільність не виправдана, особливо у світлі даних про темпи зростання ВВП єврозони в IV кварталі. Вони вважають, що ЄЦБ потрібно знижувати процентну ставку для запобігання спаду. Але Європейський Центробанк стоїть на своєму і вважає, що ризик збільшення інфляційного тиску набагато небезпечніший для європейської економіки.
Основними негативними факторами для європейської економіки зараз є високий курс євро, висока процентна ставка і наслідки світової кредитної кризи. Економіка єврозони буде уповільнюватися і далі під тиском цих факторів. Незважаючи на це, аналітики вважають, що рецесія в Європі малоймовірна, і за підсумками року темпи зростання ВВП єврозони можуть скласти 2%.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас