Свята обвалили промисловість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Свята обвалили промисловість

Казна та Політика
601
Обсяги промислового виробництва в країні за січень цього року обвалилися на 12,4% у порівнянні із груднем 2007 р., а в порівнянні із січнем минулого року зростання склало 5,7%, - повідомив учора Держкомстат.
Значно впали обсяги виробництва в харчовій промисловості, а також у легкій, металургійній і машинобудівній.
Експерти пояснюють такий спад простим фактором сезонності, адже майже половина січня - святкові неробочі дні. У січні 2007 р. - у порівнянні із груднем 2006 р. - також спостерігався статистичний спад промисловості. Правда, тоді скорочення виробництва було на рівні 12%.
"Щоб визначити загальний тренд у промисловості, потрібно брати більш тривалий період. Різке падіння промисловості в січні - це простий фактор сезонності, коли на один місяць припадає найбільша кількість святкових неробочих днів", - відзначає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ільдар Газизуллін.
Однак скорочень по цілій низці галузей виявилося більше, ніж у минулі роки. Так, сектор целюлозно-паперового виробництва і видавничої діяльності в січні цього року - у порівнянні із груднем минулого - скоротився на 23,1%, тоді як попереднього року було 21,1%. Те ж саме стосується хімічної і нафтохімічної промисловості, що падає швидше, ніж попереднього року (-9,8% і -7,3% - відповідно), а також металургії (-6,9% і -3,5%) і машинобудування (-25,4% і -20,8%).
За словами пана Газизулліна, така динаміка не говорить про початок кризи в промисловості, мова йде лише про охолодження її бурхливого зростання, причому ситуація може різко змінитися у квартальних і піврічних звітах статистики. У цілому МЦПД очікує уповільнення темпів зростання промисловості цього року в порівнянні з минулим роком приблизно на 2% - з торішніх 10,2% до 8,5%. Насамперед, у МЦПД очікують охолодження в харчовій промисловості.
Втім, у порівнянні із січнем 2007 р. цього року триває гарячий приріст виробництва в цілій групі секторів, що говорить про гарний заділ української економіки на майбутнє. Так, у порівнянні із січнем минулого року цього року швидше всього в промисловості виросло виробництво транспортних засобів і транспортного обладнання - на 40,2%, що відбилося на загальному зростанні сектора машинобудування майже на 30% у порівнянні із січнем минулого року.
За словами Ільдара Газизулліна, ці дані відображають тенденцію, що спостерігається вже кілька років підряд. "У країнах СНД триває бурхливий попит на наш залізничний транспорт і сільгосптехніку, дуже масовано росте складальне виробництво автомобілів, що викликано продовженням автомобільного буму в нашій країні", - відзначає експерт. Так, випуск легкових автомобілів і автобусів за цей період виріс на 27,1% і 26,2% відповідно, а тракторів - на 38,6%.
Втім, трохи сповільнюється в порівнянні із січнем минулого року виробництво в сфері металургії (на 2,4%), насамперед через падіння виробництва сталі (на 4,8%), а також готового прокату із чорних металів (-2,4%), труб великого та малого діаметрів (-7,2%). Точно так само деяке уповільнення намітилося в хімічній промисловості (+7,5% січень до січня), насамперед у зв'язку з падінням виробництва бензину (на 20,3%), дизпалива (на 53,4%), а також мазуту (на 53,1%).
Як відзначають експерти, однією із причин невеликого скорочення в металургії став плановий ремонт на низці підприємств. У цілому, основні експортні галузі - металургія та хімія - продовжать своє бурхливе зростання слідом за збільшенням світових цін на сировину і напівфабрикати, що очікується на рівні не меншому, ніж минулого року.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас