ПФТС продовжить падати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС продовжить падати

Фондовий ринок
400
У найближчі дні капіталізація акцій українських підприємств знизиться ще на 2-7%, а індекс ПФТС опуститься нижче позначки в 1050 індексних пунктів.
Минулого тижня індекс ПФТС відзначався в основному зниженням, закріпившись на момент закриття в п'ятницю на позначці 1062,12 пункту. За результатами тижня, індекс ПФТС знизився на 45,22 індексних пункту (4,08%).
"Український ринок протягом тижня продовжував падати до внизу слідом за світовими площадками на тлі песимістичних настроїв, - стверджує фінансовий аналітик компанії Parex Asset Management Ukraine Олексій Дударенко. Періодично були помітні спроби перейти в зростання, однак домінування продавців було відчутним, а покупці були досить обережними, тому ринок не почував якоїсь значної підтримки". В результаті більшість із ліквідних і щодо ліквідних паперів завершили тиждень із мінусом. Виключення склали тільки акції Південного ГЗКу та Шахти "Комсомолець Донбасу", на які був помітний попит, в результаті чого папери виявилися стійкими до просідання ринку.
"Від початку тижня, незважаючи на періодичні збої торговельної системи ПФТС, інвестори-нерезиденти вживали активні спроби вийти з українських ризикових інструментів, у результаті чого більшість ліквідних акцій українських емітентів подешевшали на 0,5-15%", - відзначає гендиректор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква.
"Що стосується зміни котирувань окремих емітентів, то в понеділок стало відомо про пред'явлення Генпрокуратурою позову про повернення в держвласність пакета акцій Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату через невиконання покупцями обов'язків про рефінансування довготермінових зобов'язань комбінату з погашення кредиту в розмірі більш ніж $75 млн.", - розповідає аналітик "Родовід Банку" Владислав Куценко. За тиждень котирування акцій підприємства знизилися на 21,57% за ціною покупки. У той же день, за словами експерта, виросли в ціні паперу Полтавського ГЗКу (3,52% за ціною покупки) на тлі поліпшення прогнозів щодо темпів росту ціни на залізну руду протягом цього року.
Вівторок відзначився різким зниженням котирувань з акцій "Мотор Січі" (-3,71% за ціною покупки) на тлі загального падіння ринку та новин про призупинення співробітництва росіян з українською компанією з виробництва двох типів двигунів для вертольотів. Протягом тижня ціна покупки акцій компанії знизилася на 10,06%.
У середу після затвердження урядом плану розміщення контрольного пакета акцій "Укртелекому" в розмірі 67,79% котирування паперів цього емітента зросли на 2,91% за ціною покупки.
"На ринку, що коректується, найбільш успішними ліквідними цінними паперами можна вважати акції емітентів, які протягом тижня досить активно торгувалися на біржі, зумівши при цьому або зберегти свою ринкову капіталізацію, або найменше знизили котирування за ціною покупки", - уточнює Олег Морква.
За даним критерієм до лідерів тижня ПФТС можна віднести акції "Центренерго", "Дніпренерго" і концерну "Стірол". "Ринок вже втомився від постійних судових справ, пов'язаних з допемісією "Дніпренерго", - вважає фінансовий аналітик ІГ "Арт-капітал" Юлія Мартиненко.
В четвер повинно було відбутися попереднє засідання з розгляду позову компанії "Бізнес-Інвест" до Кабміну про скасування його розпорядження, яким уряд дозволив представникові державної НАК "Енергетична компанія України" проголосувати на зборах акціонерів "Дніпренерго" за додаткову емісію акцій суспільства, однак засідання було перенесено на 12 лютого 2008 р.
"Проте подальше зниження індексу не викликає сумнівів, оскільки політична ситуація в країні робить все більший вплив на економіку, - вважає аналітик ФК "Альфа-капітал" Денис Шаврук.
На його думку, рішення суперечки навколо глави Фонду держмайна в правовому полі стало слабкою розрадою на тлі рекордної інфляції січня і значного росту бюджетного дефіциту.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас