Експерт: Цього року НБУ збереже жорстку прив'язку гривні до долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Цього року НБУ збереже жорстку прив'язку гривні до долара

Валюта
191
Цього року Національний банк України збереже жорстку прив'язку гривні до долара. Такий прогноз РБК-Україна висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Експерт підкреслив, що в середньостроковому періоді змінний курс більш зручний, ніж фіксований, особливо якщо держава більше цікавиться розвитком внутрішнього ринку, а не експортоорієнтованим зростанням. "Але це питання на сьогодні не ставиться жодним із представників політичних еліт, які могли б вплинути на таке рішення НБУ, тому я вважаю, що жорстка прив'язка гривні до долара залишиться цього року", - відзначив він.
Також Жолудь висловив думку, що розширення курсового коридору не зробить серйозного впливу на таргетування інфляції. Він підкреслив, що більшість факторів, що спричинили збільшення інфляції як у минулому, так і цього року, носили не монетарний характер. Тому жоден із цих показників не може бути істотно змінений більш жорсткою або м'якою політикою НБУ.
Крім того, Жолудь припустив, що надалі позиції долара будуть слабшати відносно інших світових валют. "За останні кілька років долар досить сильно знизився відносно інших світових валют, таким як євро, ієна, фунт і швейцарський франк.
Знизився долар і відносно більшості валют СНД, зокрема до казахського тенге і російського рубля. Нинішнє ж зростання долара стосовно рубля пояснюється падінням більшості фондових індексів в усім світі, і не є постійним.
Тобто вже в найближчі місяці ми побачимо продовження зміцнення російського рубля", - вважає експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас