НБУ лібералізував регламент переказу українцями коштів за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ лібералізував регламент переказу українцями коштів за кордон

Валюта
1506
Національний банк України (НБУ) затвердив правила здійснення фізичними особами грошових переказів за кордон і усередині країни по поточних валютних неторгових операціях, лібералізувавши регламент пересилання українцями коштів за межі країни.
Як повідомив Нацбанк у листі до банків, відповідне рішення закріплене його постановою №496 від 29 грудня 2007 року, що набуває чинності з 12 лютого.
"Фізичні особи-резиденти можуть здійснювати за межі України перекази іноземної валюти: у сумі, що в еквіваленті не перевищує 15 тис. грн в один операційний (робочий) день, - з поточного рахунка в іноземній валюті або без його відкриття (за бажанням клієнта) без підтверджувальних документів", - цитується в листі уривок з постанови.
Відповідно до документа, для здійснення аналогічного переказу на суму понад еквівалент 15 тис. грн в один робочий день необхідне відкриття поточного рахунка в іноземній валюті і надання підтверджувальних документів.
В уривці з постанови також вказується, що до переказів фізосіб по поточних валютних неторгових операціях належать, зокрема, перекази, пов'язані з оплатою праці, допомогою родичів, благодійною допомогою, відшкодуваннями по страхових випадках, преміями, успадкованими коштами, коштами за договорами дарування.
Постановою також відміняється дія низки нормативних актів і, серед інших, - постанова про правила здійснення переказів інвалюти за дорученням фізосіб (постанова НБУ №486 від 2004 року), якою передбачалося, що фізособи-резиденти можуть здійснювати перекази за межі країни з поточних рахунків на суму не більше $1 тис. на місяць ($12 тис. на рік) і без відкриття поточних рахунків - на суму не більше $600 ($7,2 тис. на рік).
Разом з тим, відповідно до документа, фізособам-нерезидентам дозволяється без відкриття поточних рахунків в інвалюті переводити за межі країни суму, що не перевищує еквівалент 15 тис. грн в один робочий день (на підставі документів, що підтверджують джерела походження інвалюти), тоді як аналогічні перекази з їхніх поточних рахунків здійснюються без обмеження суми.
Крім того, документом передбачається, що перекази коштів без відкриття рахунків усередині України здійснюються винятково в гривні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас