Ринки схвильовані ознаками уповільнення в Європі та США і чекають на нові кроки ФРС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринки схвильовані ознаками уповільнення в Європі та США і чекають на нові кроки ФРС

Фондовий ринок
279
Ринки акцій у Європі, Азії та у США різко знизилися після економічних даних з обох берегів Атлантики, що свідчать про можливе настання економічного спаду. Уолл-стріт дійшла висновку, що 18 березня Федеральний резерв буде змушений знизити базову ставку ще мінімум на 0,5 процентного пункту.
Котирування ф'ючерсів показують, пише агентство Bloomberg, що очікування зниження вартості кредитів "овернайт" на 0,75 процентного пункту виросли до 26% з 14% напередодні. Всі інші шанси припадають на зменшення ставки на піввідсотка.
Головним сюрпризом дня стали дані зі США. Індекс сектора послуг ISM Non-Manufacturing у січні впав до мінімуму з жовтня 2001 року - 41,9 пункту з 54,4 пункти місяцем раніше. Експерти очікували меншого зниження - до 53 пунктів з оголошеного раніше грудневого рівня 53,9 пункту. Значення індексу, що дорівнює 50 пунктам і нижче, говорить про її уповільнення. Показник перебував вище позначки 50 пунктів із квітня 2003 року.
Ці дані, вважає аналітик Tullett Prebon Лена Комілєва, зміцнили побоювання, що ФРС не вдається зупинити сповзання економіки США до рецесії.
Індекс Dow Jones втратив за підсумками торгів 2,93%, Standard & Poor's 500 - 3,2%
"Компанії стають усе більш неспокійними, - відзначає головний економіст по США Global Insight Нігель Гаулт. - Економіка буде скорочуватися в першому півріччі".
У Європі індекс менеджерів закупівель у сфері послуг упав з 52 у грудні до 50,6 у січні. А в Німеччині, Італії, Іспанії він упав нижче рівня 50 пунктів. У минулому грудні оборот роздрібної торгівлі в Європі знизився на 0,1%.
У середу слідом за американськими впали азіатські і європейські ринки. Індекс MSCI Asia Pacific, що враховує ситуацію на 14 ринках Азіатсько-Тихоокеанського регіону, знизився з початку торгів на 3,4%. Японський індикатор Nikkei 225 впав на 4,7%, гонконгський Hang Seng - на 5,4%.
"Перспективи прибутків азіатських компаній залишаться туманними доти, поки не визначиться ступінь уповільнення економічного зростання в США, - вважає Патрік Маналото з BPI Asset Management. - Деякі інвестори вважають, що скорочення в секторі послуг США є ознакою рецесії".
Зведений європейський фондовий індикатор Dow Jones Stoxx 600 знизився на 0,44%. Німецький DAX втратив 0,23%, французький CAC 40 - 0,25%, а британський FTSE 100 - 0,48%.
"Побоювання із приводу того, що очікування прибутків компаній в 2008 році завищені, негативно позначаються на ринку та у найближчі дні можуть підсилитися", - відзначає аналітик FrankfurtFinanz Partner Хайно Руланд.
"На ринку ще занадто багато оптимізму, - вважає Ральф Циммерман з Sal. Oppenheim Jr. & Cie. - Ми чекаємо нових знижень прогнозів".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас