Експерт: White Stream реальний і необхідний Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: White Stream реальний і необхідний Україні

Енергетика
143
Проект White Stream ("Білий потік"), що припускає будівництво нового трубопроводу для постачання газу з каспійського регіону в Європу через Україну, є єдиною можливістю для України диверсифікувати газопостачання в найближчій перспективі.
Про це в коментарі "Дзеркалу тижня" заявив керівник енергетичних програм Центру "Номос" Михайло Гончар.
Експерт спростував думку про неможливість реалізації проекту, озвучену заступником глави парламентського комітету з питань ПЕК Юрієм Бойком. "White Stream вже точно не виглядає більш химерно, ніж інші проекти морських газопроводів, наприклад, того ж "Південного потоку", ініційованого росіянами, - відзначив Михайло Гончар. - Більше того, у нього є низка переваг: частина інфраструктури у вигляді Південно-Кавказького трубопроводу, а також української ГТС уже існують. Морська ділянка становить 630 км, у той час як в "Південного потоку" - 900 км".
При цьому, підкреслив він, реалізація проекту White Stream важлива для України з погляду диверсифікованості постачання газу. "Реально - це єдиний можливий проект із перспективою реалізації до 2013-2015 року, - пояснив експерт. - На той час повинні поспіти і газові ресурси Східного Каспію та Транскаспійский трубопровід, що дозволить збільшити ресурсну базу проекту для нарощування поставок в Україну і транзит через Україну в Центральноєвропейський регіон ЄС на другій і третій фазах розвитку проекту".
Гончар спростував також тезу про те, що "Білий потік" є альтернативою проекту "Набукко", що припускає постачання газу із Центральної Азії в європейські країни через Туреччину. "Білий потік" - не альтернатива "Набукко", скоріше, його північно-західне відгалуження. Нинішньому уряду України важливо правильно позиціонувати його", - підкреслив експерт.
Крім того, необхідними для реалізації проекту він назвав погоджені дії зацікавлених сторін. "Представивши проект як виняткову ініціативу України, якою він не є, уряд швидко одержав негативну реакцію з Туркменістану, - нагадав Михайло Гончар. - White Stream може бути успішним тільки при синергії дій України, ЄС і каспійських країн, а також підтримці США".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас