Нафта подешевшала через збільшення загрози рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта подешевшала через збільшення загрози рецесії

Енергетика
132
Ціна на нафту впала через побоювання через можливість початку рецесії в Сполучених Штатах, викликаних звітом про зниження числа робочих місць у США.
За підсумками регулярної сесії на Нью-Йоркській товарній біржі, NYMEX, у п'ятницю березневий контракт на постачання нафти марки WTI подешевів на $2,79, або на 3%, до $88,96 91,75 за барель. Березневий контракт на постачання нафти марки Brent подешевів на $2,66, або на 2,9%, до $89,55 за барель.
Вартість березневого контракту на постачання топкового мазуту знизилася на $0,0802, або на 3,2%, до $2,4489 за галон. Березневі ф'ючерси на постачання неетильованого бензину подешевіли на $0,0738, або на 3,2% до $2,2834 за галон. Березневий контракт на постачання природного газу впав на $0,329, або на 4,1%, до $7,745 за мільйон британських термічних одиниць.
Стан і перспективи американської економіки залишаються визначальним фактором на ринку нафти. Міністерство праці США в п'ятницю повідомило, що число робочих місць у виробництві та у сфері послуг у січні зненацька впало на 17 тис. Це перше зниження із серпня 2003 р. Консенсус-прогноз економістів припускав зростання зайнятості на 85 тис. робочих місць. На думку аналітиків, такі дані можуть свідчити про те, що економіка США вступила у фазу рецесії. Економічний спад у США може означати для ринку нафти тільки одне - зниження попиту на "чорне золото". Тому трейдери та інвестори так уважно стежать за тим, що відбувається в США.
А от ОПЕК у п'ятницю не принесла сюрпризів для ринку нафти. Міністри нафти країн ОПЕК на саміті у Відні ухвалили рішення щодо збереження офіційної квоти на видобуток нафти. Таким чином, вони проігнорували прохання президента США Джорджа Буша (George W. Bush), що під час свого візиту в Саудівську Аравію в середині січня попросив підвищити обсяги видобутку, щоб знизити ціну на нафту. За словами глави США високі ціни на нафту вкрай негативно позначаються на темпах економічного зростання в Америці та інших країнах.
Ще за кілька днів до засідання міністрів нафти країн ОПЕК більшість експертів ринку нафти сходилися на думці, що обсяги видобутку залишаться без змін, посилаючись на офіційні заяви міністрів нафти напередодні засідання. У той же час багато аналітиків вважають, що зміни позиції ОПЕК варто чекати на березневому саміті цієї організації. Причому, не виключено, що квоти будуть переглянуті не убік збільшення. Навпаки, якщо макроекономічні дані по США будуть указувати на настання рецесії, мова може піти про їхнє зниження.
Говорячи про короткостроковий прогноз на наступний тиждень, ціна на нафту може продовжити падіння через побоювання спаду в економіці Сполучених Штатів. Цю точку зору підтримують 22 з 35 аналітиків, трейдерів і брокерів (63%), опитаних Bloomberg. Сім респондентів (20%) вважають, що ціна на нафту на наступному тижні виросте, а 6 експертів (17%) не очікують значних змін ціни на нафту.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас