Еквадор і Венесуела хочуть побудувати НПЗ за 5,5 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Еквадор і Венесуела хочуть побудувати НПЗ за 5,5 млрд дол.

Енергетика
66
Венесуела та Еквадор підписали угоду про спільне будівництво нафтопереробного заводу (НПЗ) в Еквадорі вартістю 5,5 млрд дол.
Про це повідомляє Associated Press з посиланням на повідомлення Міністерства нафтової і гірничорудної промисловості Еквадору.
Майбутній НПЗ - спільне підприємство держкомпаній Petroecuador і Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) - буде розташовуватися в еквадорській провінції Манабі, його потужність складе 300 тис. бар. нафти на день.
Проект є складовою "зобов'язань президента Еквадору Рафаеля Корреа і президента Венесуели Уго Чавеса з енергетичної інтеграції двох країн", відзначається в повідомленні відомства. Формальне підписання акціонерної угоди про СП заплановано на березень ц.р.
В 2007 р. Еквадор продемонстрував один з найнижчих по регіону показників зростання ВВП - 2,67%. Президент Еквадору пов'язав це зі зниженням обсягів нафтовидобутку в країні на 9,8%. Можливо, саме з деяким спадом нафтовидобутку пов'язане повернення Еквадору в ОПЕК у листопаді 2007 р., після 15-річного розриву відносин з картелем. Країна вийшла зі складу ОПЕК в 1992 р. через розбіжності в питаннях розподілу квот на видобуток нафти.
Еквадор є п'ятим за розміром експортером нафти серед латиноамериканських країн. Щодня країна добуває 535 тис. бар. Доходи від експорту нафти забезпечують 43% надходжень у бюджет Еквадору.
Відмітимо, що зв'язку Венесуели та Еквадору, крім нафти зміцнив відкритий у грудні 2007 р. новий регіональний банк розвитку - Banco del Sur, або Банк Півдня. У його створенні також взяли участь Бразилія, Аргентина, Болівія, Уругвай і Парагвай.
На думку організаторів, Банк Півдня зможе надавати латиноамериканським країнам фінансування на більш вигідних умовах, ніж Світовий банк, Міжнародний валютний фонд чи Міжамериканський банк розвитку. Як заявив президент Венесуели Уго Чавес, "Банк Півдня покликаний звільнити Південну Америку від ланцюгів залежності з боку західних кредиторів".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас