Москва хлібам не вірить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Москва хлібам не вірить

Аграрний ринок
256
Сьогодні вступили в дію обмеження на експорт зерна з Росії.
Якщо українські чиновники поквапляться з розподілом квот, той дефіцит, що утворився на світовому ринку, заповнять наші трейдери.
З 28 січня пшениця і ячмінь, що вивозяться з Росії, обкладаються митом у розмірі 40% від митної вартості - не менше EUR105/1т і EUR70/1т відповідно.
Це означає фактичну зупинку зернового експорту з Росії - з урахуванням цих платежів і транспортних витрат ціна російського зерна перевищує навіть рекордні світові ціни.
Так, середня ціна пшениці 4-го класу в Росії становить $250/1т, а на світових ринках вона торгується більш ніж за $350/1т.
Російські трейдери виявилися в більш важкому становищі, ніж їхні українські колеги, для яких обмеження на експорт діють у формі квотування.
Оскільки формально експорт зерна з Росії дозволений, введення мит не знімає з компаній зобов'язання виконати контракти, іноді - собі на збиток. Українські трейдери на переговорах з урядом спочатку говорили, що воліють квоти, а не мита. "Адже мито не зупиняє експорт, і відтік зерна із країни не припиниться", - відзначав гендиректор Української зернової асоціації Володимир Клименко.
Крім того, введення в країні квотування підпадає під визначення форсу-мажору та дозволяє відтермінувати поставки. Втім, оскільки російський уряд попередив про обмеження заздалегідь, то більшість контрактів місцевих трейдерів було виконано в цей буферний період.
Російський уряд розраховує знизити ціни на внутрішньому ринку. Але тотального зниження цін експерти не прогнозують (цього не відбулося і в Україні, незважаючи на те, що практично весь зібраний урожай залишився в країні). "З іншого боку, ціни не досягли того рівня, як могли б, оскільки рівень цін у нас прив'язаний до вартості зерна на світовому ринку", - говорить директор компанії "Проагро" Микола Верницький.
Зернотрейдери, що працюють в Росії, швидше за все, зосередяться на внутрішньому ринку, покриваючи потреби тваринників і пекарів, або будуть працювати з казахстанським зерном. Для світового ринку відсутність поставок з Росії обернеться ще більшим зростанням цін, що сприятливо для українських компаній, які можуть почати експорт уже найближчим часом.
"Для наших компаній цей момент дуже сприятливий, трейдери, що купили зерно по $150/1т і сформували значні запаси, продадуть його в кілька разів дорожче", - говорить Марія Колесник, експерт консалтингової компанії "ААА".
За її словами, найбільш імовірні споживачі українського зерна - країни ЄС, північ Африки, азіатські країни: "Ціни на зерно ростуть, так що торговці нічого не втратили через затримку. Але безумовно, повністю експорт відкривати не можна - при таких світових цінах вивезуть все, навіть посівний матеріал".
Українські чиновники готові піти на збільшення експортної квоти. "Моя пропозиція збільшити до того показника, що у нас є за балансом. За балансом в нас експорт був на рівні 3 млн. 700 тис. т,- сказав міністр аграрної політики Юрій Мельник. - Зараз квота в нас 1 млн. 200 тис. т. Є вже інформація про кількість зерна за заявками на експорт у межах цієї квоти, і я думаю, ми будемо її збільшувати".
Постанова уряду Росії про обмежувальні заходи щодо експорту зернових підписана 28 грудня 2007 р. Діяти мита будуть до 30 квітня. З 15 листопада минулого року в Росії було введено мито на експорт зернових у розмірі 10%, але не менше EUR22 за 1 т. Напередодні заборони експорту був відзначений рекордний обсяг поставок зерна з Росії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас