Білорусія, РФ, Казахстан можуть вступити до СОТ як митний союз, вважає Мінськ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія, РФ, Казахстан можуть вступити до СОТ як митний союз, вважає Мінськ

Казна та Політика
250
Віце-прем'єр Білорусії Андрій Коб’яков вважає, що Білорусія, Росія і Казахстан, які в 2010 році можуть створити повноцінний Митний союз, можуть синхронізувати вступ до СОТ.
"Ми не відкидаємо, що, якщо процес вступу наших партнерів до СОТ затягнеться, то можливе спочатку створення митного союзу, а потім вступ до СОТ, - заявив Коб’яков журналістам у суботу - На наш погляд, це може бути, але партнери хочуть вступити раніше".
Коб’яков констатував, що процес приєднання до СОТ затягся - "це помітно не тільки по Білорусії, але і по Росії, що вважається найбільш просунутою в приєднанні до СОТ".
Віце-прем'єр вважає, що різні терміни вступу до СОТ Білорусії, Росії або Казахстану не зашкодять створенню ними митного союзу, базові угоди про формування якого були підписані главами трьох країн у січні в Москві.
"Є доручення глав держав закінчити підготовчу роботу зі створення Митного союзу Білорусії, Росії і Казахстану в 2010 році", - сказав Коб’яков, відповідаючи на запитання про можливі терміни скасування у взаємній торгівлі трьох країн мит, зокрема російських мит на нафту для Білорусії.
Глави урядів трьох країн підписали 25 січня в Москві низку рішень про формування Митного союзу.
Коб’яков вважає, що у випадку повноцінної реалізації підписаних угод про Митний союз російські мита на нафту для Білорусії будуть скасовані з 2010 року. "Планується, що в рамках Митного союзу Білорусії, Росії, Казахстану ввізні та вивізні мита будуть стягуватися тільки на зовнішніх контурах і буде визначено, як ці мита будуть використовуватися. Можливо, буде використаний механізм акумулювання цих мит з наступним розподілом або механізм міжбюджетного розподілу мит", - відзначив він.
Коб’яков нагадав, що в цей час Білорусія купує російську нафту з митом, що становить біля третини стандартного російського мита на нафту.
Він відзначив, що в рамках створюваного митного союзу протягом 2008-2010 років його члени повинні будуть завершити формування єдиного митного тарифу та єдиної митної території. Передбачається створення єдиного митного кодексу для трьох держав.
Поряд із цим в умовах відсутності внутрішніх митних кордонів необхідно буде прийняти угоду про єдиний порядок стягнення непрямих податків між членами митного союзу, аналогічний тому, що діє у взаємній торгівлі Білорусії та Росії. У зв'язку з цим потрібно укласти двосторонні угоди між Білорусією та Казахстаном, а також між Казахстаном і Росією про стягнення непрямих податків у взаємній торгівлі.
До 2010 року члени митного союзу повинні будуть завершити формування наднаціонального органу митного союзу - комісії, у рамках якої будуть вироблятися ключові механізми практичної робота митного союзу.
Відповідно до укладених угод щодо більшості питань рішення в рамках комісії будуть прийматися більшістю голосів. При цьому 58% голосів у комісії належать Росії і по 21% - Білорусії та Казахстану.
При цьому кожна зі сторін може ініціювати в рамках комісії прийняття рішень не технічним голосуванням, а досягненням консенсусу.
Коб’яков відзначив, що з підписанням 25 січня в Москві 9-ти угод між урядами Білорусії, Росії і Казахстану завершене формування основних елементів правової бази митного союзу трьох держав. За його словами, митний союз відкритий для вступу інших членів ЄврАзЕС - Киргизії, Таджикистану та Узбекистану.
Крім того, на думку Коб’якова, домовленості Білорусії, Росії та Казахстану щодо створення в 2010 році повноцінного Митного союзу необхідно підтримати формуванням єдиного економічного простору (ЄЕП).
"Зараз реально обертається 25 угод на цю тему, і в рамках цього передбачені секторальні угоди по нафті, газу, принципам конкурентної політики, субсидуванню, у тому числі та у сільському господарстві", - сказав віце-прем'єр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас