Ющенко задав Тимошенко перечню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко задав Тимошенко перечню

Фондовий ринок
1269
Президент вимагає від уряду відмовитися від затвердженого напередодні переліку підприємств, що підлягають приватизації.
Він запропонував Юлії Тимошенко терміново скасувати рішення про перелік підприємств, що підлягають приватизації в 2008 році. Рішення це, нагадаємо, було прийнято урядом минулого тижня. Відповідна ж реакція Президента свідчить про намір його команди максимально ускладнити життя прем'єрові - у контексті виконання взятих нею на себе обіцянок.
"Офіційне" роз'яснення глави держави заслуговує того, щоб процитувати його цілком. Отже, Президент заявив, що "першочерговим повинне бути прийняття нової редакції Закону України "Про Державну програму приватизації", "який повинен повернути чесну, прозору, конкурентну приватизацію, щоб не повторити помилок приватизації Луганського тепловозобудівного заводу, Кременчуцького нафтопереробного заводу, коли конкурсу практично не було".
Це карбоване формулювання свідчить, у першу чергу, от про що: Віктор Ющенко не вірить у те, що нинішній уряд зможе провести приватизаційні процеси прозоро та "конкурентно". Глава держави привселюдно засумнівався в чесності своїх "побратимів" по коаліції.
Демарш Президента може привести до нового етапу війни між урядом і Секретаріатом. Питання лише в тому, наскільки вистачить витримки в Юлії Тимошенко.
Розрахунок президентської команди зрозумілий. Там далеко не в захваті від приватизаційних лотів, які виставила на продаж Тимошенко. Про різку реакцію на продаж державних пакетів обленерго ми вже писали. Але ж є ще "Криворізький гірничозбагачувальний комбінат окислених руд" і "Луганськтепловоз", по приватизації яких у Секретаріату є власна, відмінна від урядової, думка.
Проблема, однак, полягає у фактичній відсутності в Секретаріату формальних лобістських можливостей у приватизаційній сфері, що викликає негативну реакцію чиновників СП. Зрозуміло, що будь-яка політична сила зацікавлена в тому, щоб її людина займала посаду глави ФДМ під час продажу того ж "Укртелекому". Це - великі гроші і ще більші можливості для PR. От чому президентська команда настільки послідовна у своєму прагненні не пустити на цю посаду представника БЮТ.
Але це лише тактичний, замішаний на меркантильному інтересі, момент. Але ж є ще і глобальна стратегія. Суть її - у максимальному обмеженні Юлії Тимошенко на посаді прем'єра. Робиться це, ясна річ, для того, щоб спровокувати конфлікт, що дозволить знову усунути Юлію Володимирівну "від керма". Так ще так, щоб лідер БЮТ отримала мінімальну користь із заготовленого про запас сценарію "Мене "пішли", але незабаром я повернуся".
Вимога Президента відкликати рішення про приватизацію підприємств - один з методів реалізації цього плану. Всім відомо, що Тимошенко вкрай необхідні приватизаційні кошти. На них зав'язано практично всі соціальні виплати та транші по внесках СРСР. Якщо Кабмін не дістане кошти від приватизації, роздача "хліба" призупиниться, а то і взагалі "зійде на ні". Це, у свою чергу, значно підкосить рейтинг прем'єра. Таке положення речей і є стратегічною метою Банкової.
Звичайно, прямо заблокувати приватизацію Президент не може. Тому і з'явилося пояснення, відповідно до якого спочатку необхідно прийняти нову редакцію Закону України "Про Державну програму приватизації".
Справа в тому, що приймати цей документ у парламенті можна цілу вічність. Після чого "прийдеться" ще довго вносити президентські поправки - і знову голосувати, звично, мега-зусиллями (але зі змінним успіхом) зганяючи в череду хитку коаліцію. За цей час зіб'ються всі графіки і кошти від приватизації не будуть заплановано надходити в бюджет. Дивишся, і підвищену пенсію платити буде нічим, а використання "друкованого верстата" приведе до інфляції. Ну а далі все зрозуміло...
Поки невідомо, як лідер БЮТ відреагувала на прохання Президента. А от те, як буде діяти Юлія Володимирівна можна спрогнозувати вже зараз.
Прем'єрові сьогодні не позаздриш. Іти на відкритий конфлікт із Президентом вона не може - занадто рано. Цього ж і чекають на Банковій, готуючись до відкритої війни та звинувачень БЮТ у зрадництві. Однак, і проковтнути таке "прохання", на яке не зважився б навіть Леонід Кучма, - собі дорожче. Тому ЮВТ утисячне буде рахувати про себе до ста і з милою посмішкою заявляти, що "уряд розглядає пропозицію Президента".
От тільки занадто вже довго займати нейтральну позицію прем'єрові не вдасться. Адже над сценарієм майбутнього конфлікту давно та успішно трудяться кращі розуми Закарпаття...
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас