Лондон іде на конфлікт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лондон іде на конфлікт

302
З Великобританії можуть бути вислані тридцять чотири російських дипломати, звинувачених британською контррозвідкою MI5 у зв'язках з російськими розвідувальними управліннями. Дані дії можуть бути початі у відповідь на призупинення діяльності Британської ради в Росії. Правда, глава російського МЗС Сергій Лавров показав, що в Москві цю інформацію всерйоз не сприймають.
Уряд Великобританії готується вислати тридцять чотири російських дипломати у відповідь на припинення діяльності відділень Британської ради в Росії і тиск на британських дипломатів з боку російської влади, передає РІА "Новости" з посиланням на британське видання Daily Mail. Газета називає дипломатів "шпигунами" та "агентами".
За даними видання, у складанні списку дипломатів, яких висилають, взяла участь контррозвідка Великобританії MI5. У список потрапили два високопоставлених співробітники дипмісії - глава політичного відділу Олександр Стерник і генеральний консул Андрій Прицепов.
За інформацією видання, дипломати, що потрапили список, можуть мати відношення до російської військової розвідки СВР або військової розвідки ГРУ.
"Я повинен категорично відкинути будь-які натяки на мій зв'язок і зв'язок пана Прицепова зі СВР, хоча приналежність до цієї організації і є честю для будь-якого російського патріота", - заявив Daily Mail глава політичного відділу Олександр Стерник, коментуючи інформацію про свою можливу причетність до розвідувальної діяльності.
"Наскільки я пам'ятаю, от уже двадцять років ми працюємо в Міністерстві закордонних справ. Якщо в MI5 цього не знають, то це питання професіоналізму співробітників цієї служби", - додав він.
Стерник також висловив подив числу дипломатів, яких британці збираються вислати із країни.
Глава політичної секції сказав, що загальне число співробітників російської дипмісії всього не набагато більше тридцяти п'яти, тому тридцять чотири прізвища в нібито підготовленому списку викликають деяке здивування.
У той же час, одне із джерел Daily Mail, яке не розкривають, повідомило, що остаточне рішення щодо питання висилки дипломатів не прийнято, тому що в цьому випадку відомі MI5 російські "шпигуни" просто будуть замінені на нових.
Видання також відзначає, що зовсім недавно глава MI5 Джонатан Еванс висловив співчуття із приводу "високого рівня розвідувальної активності Росії у Великобританії".
Зовнішньополітичні відомства у Великобританії дану інформацію поки ніяк не коментують. Однак у Москві не схильні сприймати її всерйоз.
"Я чув про це, але міністр закордонних справ Великобританії сказав, що вони не збираються вводити які-небудь відповідні заходи. Думаю, що це розумно для них", - сказав глава МЗС Росії Сергій Лавров.
"Ми пред'явили абсолютно незаперечний юридичний аргумент, що ясно показує, що правових підстав для роботи Британської ради в Росії нема, і що угода, що була покликана створити такі правові підстави (щодо них велися переговори) і той факт, що англійці їх вели, підтверджує, що вони розуміли необхідність підвести юридичну основу під діяльність Британської ради", - підкреслив Лавров, передає РІА "Новости".
Нагадаємо, що МЗС Росії зажадав з 1 січня припинити роботу офісів Британської ради через відсутність нормативно-правової бази, що регулює діяльність ради в РФ.
Однак відділення продовжили роботу у звичайному режимі після новорічних свят. МЗС РФ оголосив, що не видасть візи співробітникам генконсульств Великобританії в Санкт-Петербурзі та Єкатеринбурзі, а також новим співробітникам, що направляються на роботу в генконсульства в цих містах для забезпечення діяльності організації. Після цього відділення Британської ради призупинили роботу.
Глава МЗС Великобританії Девід Мілібанд назвав 17 січня ситуацію з тимчасовим закриттям відділень Британської ради в Санкт-Петербурзі та Єкатеринбурзі "ганебною для Росії". Однак, він також повідомив, що Лондон не буде вживати ніяких заходів у відповідь на дії Росії.
Міністр нагадав, що відносно РФ улітку 2007 року було вжито низку адміністративних заходів у відповідь на відмову видати Об'єднаному Королівству бізнесмена Андрія Лугового, обвинувачуваного британською стороною в убивстві екс-офіцера ФСБ Олександра Литвиненка.
Ці заходи включали обмеження у видачі віз для кількох російських чиновників і припинення переговорів щодо полегшення візового режиму.
Нагадаємо, можлива масова висилка російських дипломатів не стане безпрецедентним для Лондона рішенням. В 1971 році таке вже відбувся: тоді уряд Едварда Хіта в один день вислав із країни сто одного радянського дипломата.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас