"Одеський коровай" можуть витіснити з ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Одеський коровай" можуть витіснити з ринку

Аграрний ринок
268
Найбільший виробник хлібобулочних виробів в Одеській області ВАТ "Одеський коровай" може втратити поставки борошна з держрезерву, якщо з 21 січня не скасує підвищення цін на 28 видів своєї продукції, які були переглянуті 15 січня.
Як повідомив виконуючий обов'язки першого заступника губернатора Одеської області Микола Кісеолар, у цей час розподілом борошна з держрезерву, що обходиться хлібозаводам у середньому на 20-30% дешевше від ринковій вартості, з нового року відає не Кабмін, а облдержадміністрації.
Подібне рішення є важелем впливу на монополістів, які, на його думку, необґрунтовано підвищують ціни на свою продукцію. "Тому тепер ми самі вирішуємо, кому це борошно давати, а кому - ні", - підкреслив чиновник.
Він також відзначив, що якщо ВАТ "Одеський коровай" вирішило самостійно вести цінову політику, то і закуповувати сировину повинне за ринковими цінами. При цьому споживачі в біді не залишаться. "Вони зітхнуть вільніше, якщо з ринку піде монополіст. А виробник, що займе цю нішу, знайдеться завжди" , - заявив Кісеолар.
На думку виконуючого обов'язки начальника Одеського регіонального відділення Державної інспекції з контролю за цінами Лілії Круковської, підвищення вартості соціально значимих сортів хліба, вироблених "Одеським короваєм", є необґрунтованим.
"Їхнє виробництво на 100% забезпечене борошном з держрезерву. А що стосується збільшення цін на паливо та енергоносії, то на випуск хлібобулочних виробів це істотно не впливає, тому що дані позиції становлять лише 5% собівартості продукції підприємства", - повідомила Круковська.
Голова правління ВАТ "Одеський коровай" Тетяна Погребна не згодна з ультиматумом із приводу зниження цін на хлібобулочні вироби, висунутим Одеською облдержадміністрацією. Якщо поставки борошна з держрезерву підприємству будуть припинені, то питання їхнього поновлення буде вирішуватися в судовому порядку. "Забезпечувати виробників дешевим борошном - прямий обов'язок держави. Тому не варто ставити це собі в заслугу", - відзначила Погребна.
Як повідомляли в №6 (769) від 16 січня, ВАТ "Одеський коровай" втретє за півроку підвищило ціни на 28 найменувань хлібобулочних виробів. У категорію видів продукції підприємства, що подорожчали, потрапили популярні в одеситів хліб "Обідній", "Євро", "Одеський рогалик", ціни на які піднімалися кілька місяців назад.
Крім того, подорожчали і соціально значимі сорти хліба, такі, як "Переяславський", "Дарницький", білково-пшеничний. У середньому ціна на продукцію "Одеського короваю" виросла на 2-25%, що керівництво підприємства пояснює підвищенням цін на сировину та енергоресурси.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас