Кабміну дали раду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабміну дали раду

180
Кабінет міністрів заповнив свою квоту у спостережній раді (СР) Ощадбанку.
На думку членів СР, президент Віктор Ющенко не буде заважати призначенню представників уряду Юлії Тимошенко, хоча й вважає входження до складу СР держбанків представників Кабміну помилкою. Члени ради впевнені, що керівництво Ощадбанку може бути звільнене вже під час перших зборів СР, не чекаючи завершення виплат компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР.
Вчора Кабмін оприлюднив постанову №12 від 16 січня, яким призначив своїх нових представників у СР Ощадбанку "з метою забезпечення відповідного подання інтересів держави як єдиного акціонера Ощадбанку в його вищому органі управління".
До ради держбанку за квотою уряду ввійшли перший заступник міністра Кабміну Георгій Берадзе, заступник міністра фінансів Володимир Литвин, директор департаменту регіонального розвитку Мінекономіки Олена Нижник, начальник відділу інспектування казенних підприємств ГоловКРУ Наталя Савулий і завідувачка сектором з питань розвитку ринків секретаріату Кабміну Марина Юхно. Своїх представників у раду іншого держбанку - Укрексімбанку - уряд ще не вводив.
У грудні 2006 року Верховна рада в ст. 7 закону "Про банки та банківську діяльність" урізала квоту парламенту і президента в СР Ощадбанку та Укрексімбанку із семи до п'яти чоловік, ввівши п'ять представників від Кабміну. Президент наклав на закон вето, яке ВР подолала.
Уряд Віктора Януковича двічі призначало своїх представників у банки, а президент заперечував постанови, як і зміни до закону, у Конституційному суді, вважаючи, що ними створюються перешкоди в забезпеченні національної безпеки. Таким чином, діяльність п'яти представників Кабміну в СР держбанків була заблокована, а інші десять членів ради, що становлять кворум, не могли зібратися (в 2007 році пройшло тільки два засідання СС Ощадбанку та Укрексімбанку).
Думка президента щодо конституційності закону змінилася, і він не буде скасовувати призначення представників діючого уряду, впевнені члени СР. "Після того як Кабмін скасував низку постанов попереднього уряду, президент відкликав свої подання до Конституційного суду", - нагадує заступник секретаря РНБО, член СР Ощадбанку за квотою президента Андрій Пишний. "Те, що було тоді, - це бої без правил, що й призвело до дострокових виборів, - вважає радник президента, член СО Олег Рибачук. - А в нинішній ситуації поновлення судового розгляду між Кабміном і президентом недоцільно".
Постанова Кабміну дозволить розблокувати роботу рад. "Ми тепер гарантовано зможемо зібратися на засідання в першій половині лютого, але наскільки швидко будуть прийматися рішення, покаже майбутнє", - відзначає глава СР Данило Волинець (призначений зп квотою ВР V скликання). Але, на його думку, формат нинішнього представництва в СР неефективний: "Виходячи з досвіду минулого року, рада в такому форматі настільки громіздка, інертна і недієздатна, що при ній дуже складно приймати рішення і витримувати конкуренцію з комерційними банками".
Незважаючи на це, члени СР Ощадбанку вважають, що на першому ж засіданні ради може відбутися зміна керівництва банку, що почав виплати компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР. "Я прогнозую, що на зборах може виникнути кадрове питання, тому що після зміни уряду завжди відбуваються зміни в керівництві держбанків, - говорить Олег Рибачук. - Недавно в Ощадбанку пройшли перевірки, на підставі результатів яких уряд і може прийняти рішення".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас