"Луганськтепловоз" повернули додому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Луганськтепловоз" повернули додому

Фондовий ринок
400
Верховний суд не знайшов підстав для перегляду рішень попередніх судових інстанцій. Експерти не виключають, що "Трансмашхолдинг" може зберегти статус господаря заводу.
Як повідомила прес-служба ВСУ, судова палата господарських справ ВСУ відхилила касацію Фонду держмайна, ЗАТ "ХК "Луганськтепловоз" і ЗАТ "КК "Брянський машзавод" на постанову Вищого госпсуду від 8 листопада. Вердикт ВСУ став завершальною ланкою в ланцюжку судових рішень, які констатували, що приватизація 76% акцій "Луганськтепловоза" пройшла з порушеннями законодавства.
Неправомірними були визнані рішення ФДМ про недопуск до конкурсу ВАТ "Дніпровагонмаш" і ВАТ "Марганецький ГЗК" (обидва - група "Приват"), про проведення самого конкурсу і визначення його переможця. Висновки не на користь покупця раніше зробив Госпсуд Києва і Київський апеляційний госпсуд. У ФДМ вчора були не готові сказати, які будуть їхні подальші дії відносно "Луганськтепловоза".
"Поки ми не бачили рішення суду. Але згодом сформулюємо свою позицію та оприлюднимо її", - заявила прес-секретар фонду Ніна Яворська. Очевидно, це відбудеться вже після зміни глави відомства. Не вдалося одержати коментарів і в "Трансмашхолдингу" - мобільні та офісні телефони співробітників прес-служби не відповідали.
Юрист Марина Шарапа, що представляє в суді інтереси Брянського машзаводу, визнає, що оскаржити рішення Верховного суду неможливо, тому що воно остаточне.
Проте теоретична можливість подальших судових розглядів існує. За її словами, позивач може подати нове звернення до суду у зв'язку з новими обставинами, що відкрилися.
На думку експертів, у випадку проведення повторного конкурсу претенденти на завод будуть ті ж - група "Приват" Ігоря Коломойського, "Фінанси та кредит" Костянтина Жеваго і "Трансмашхолдинг" Іскандера Махмудова. Аналітики вважають, що в Ігоря Коломойського до "Луганськтепловозу" чисто спекулятивний інтерес. Панові Жеваго, що вже володіє Стахановським вагонозаводом, ЛТ придасться для розширення вагонобудівного бізнесу.
Втім, не виключено, що ТМХ ще побореться за свої права. "Вони можуть звернутися в Європейський суд з прав людини, у компетенцію якого входить захист прав юридичних осіб", - говорить директор Центру політичного та економічного аналізу Олександр Кава.
Аналітик ІК Galt&Taggart Securities Олексій Некраса вважає, що держава може по-іншому вирішити питання із заводом, запропонувавши нинішньому власникові доплатити в держбюджет певну суму (раніше ціну продажу - 292,5 млн. грн. - називали заниженою).
Хоча не можна не враховувати, що із часу зміни власника капіталізація підприємства значно підвищилася - з 3 грн. в 2006 р. до майже 8 грн. за акцію на початку 2008 р.
Некраса таку ціну пов'язує із заявами керівництва ТМХ про те, що в 2008 р. обсяг розміщених на ЛТ замовлень досягне 1,3 млрд. грн. "Втім, після звістки про рішення суду значного падіння ціни акцій не спостерігалося. Швидше за все, це означає, що портфельні інвестори не вірять, що власник може змінитися", - говорить аналітик.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас