Ва-банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ва-банк

Фондовий ринок
1113
У 2008 році інвестаналітики настійливо рекомендують купувати акції банків. Чисті активи фінустанов наступного року, за оцінками ІК "Ренесанс Капітал", збільшаться на 59%.
Бізнес з кредитування населення зростає як на дріжджах, а попит на фінансові активи в Україні з боку західних банків робить акції фінустанов привабливими, вважають аналітики.
В 2007-му іноземні фінустанови продовжили експансію в Україні. Італійська Unicredit купила Укрсоцбанк за $2,09 млрд. Шведський Swedbank придбав українські ТАС-Комерцбанк і ТІС-Інвестбанк за $735 млн. Австрійський Erste bank заплатив $104 млн за невеликий банк "Престиж".
Французька група Societe Generale придбала донецький Ікар-банк. Іноземці купували вітчизняні банки з високою премією - 3,5-4 капіталу. Commerzbank заплатив за банк "Форум" 3,5 капіталу. Під час продажу Факторіал-банку групі SEB коефіцієнт Р/В (відношення капіталізації до власного капіталу) становив 4,5.
Шведи не пошкодували $120 млн за присутність в Україні. Кіпрський Bank of Cyprus придбав АвтоЗАЗбанк за $76,9 млн - 3,8 капіталу. За прогнозами інвестаналітиків, коефіцієнт P/B у 2008 році збережеться на рівні 4.
Висока вартість банків при продажу стратегам повинна збільшити інтерес портфельних інвесторів до акцій фінустанов. Аналітики ІК "Ренесанс Капітал" оцінюють потенціал зростання акцій банку "Форум" на рівні 65%, Родовід банку - 27%. Raiffeisen Bank Aval зросте на 10%, Укрсоцбанк - на 12%, підрахували в інвесткомпанії. Купувати або тримати - ось основні рекомендації аналітиків щодо акцій українських банків.
Однак підвищення котирувань більшості вітчизняних банків у 2007 році не дає підстав для оптимізму. Акції Укрсоцбанку подешевшали на 45%. Вартість Мегабанку знизилася на 70%, Форуму - на 72%, Укрінбанку - на 50%. Подорожчали тільки Raiffeisen Bank Aval і Укргазбанк.
Чи варто українському інвесторові слухати аналітиків і вкладати в папери, які падають у ціні? Дивіденди банки зазвичай не платять. Ліквідність акцій невисока - швидко продати папери не вдасться. Та й вартість акцій більшості фінустанов занадто висока - щонайменше $100 за штуку.
Анна Сергеєва
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас