Укрнафта: Підвищення рентної плати за видобуток нафти приведе до краху — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрнафта: Підвищення рентної плати за видобуток нафти приведе до краху

Енергетика
180
Найбільша в Україні нафтовидобувна компанія ВАТ "Укрнафта" заявляє, що ініційоване Міністерством фінансів чергове підвищення рентної плати за видобуток нафти приблизно на 25% в 2008 році приведе до зменшення запланованих капіталовкладень у геологорозвідку, буріння, відновлення і модернізацію основних фондів, а також до зменшення обсягів видобутку нафти і скорочення робочих місць.
Про це повідомив перший заступник голови правління з фінансово-економічних питань ВАТ "Укрнафта" Володимир Пустоваров, за підсумками наради під головуванням заступника міністра фінансів Дениса Фудашкіна, що пройшла в п'ятницю в Мінфіні.
За його інформацією, зокрема, Мінфін пропонує закріпити в законі "Про Державний бюджет України на 2008 рік" збільшення рентної плати за видобуток нафти приблизно на 25% - з нинішніх близько 1600 грн. за тонну (з урахуванням коригувального коефіцієнта) - до 2000 грн. за тонну.
"Мінфін хоче вирішити проблему наповнення бюджету за рахунок збільшення рентних платежів, а вникати в саму проблему галузі ніхто не хоче. Усе рахується зворотним рахунком - від рівня коштів, які необхідно мобілізувати в бюджет...", - сказав він.
За словами В.Пустоварова, в 2007 році рівень рентних платежів уже є необґрунтовано завищеним і прибуток ледь покриває обсяг коштів, що необхідні тільки для підтримки видобутку вуглеводнів на рівні минулого року, а про збільшення обсягів видобутку вуглеводнів мова не йде.
При цьому він додав, що "засмучує і сама постановка питання, і рівень економічної грамотності чиновників... Стільки грошей мобілізувати із нафтовидобувної галузі просто не можна. Це буде найбільша дурість".
Також він відзначив, що у випадку збільшення в 2008 році рентної плати за видобуток нафти на 25%, додаткове навантаження на компанію у вигляді платежів у бюджет складе, як мінімум, 1,5 млрд. грн.
Нагадаємо, що відповідно до підписаної коаліційної угоди між БЮТ і НУ-НС, учасники Коаліції демократичних сил погодилися, що одним із завдань нового Кабінету міністрів України буде розробка і затвердження концепції стимулювання розвитку нафтогазового комплексу, що буде включати визначення постійних та економічно обґрунтованих рентних платежів і тарифів на транспортування і продаж нафти та газу.
У вересні 2007 року екс-перший віце-прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що уряд пропонує в 2008 році зберегти систему і величину рентних платежів за нафту, газ і газовий конденсат, що видобувають в Україні, на рівні 2007 року.
З початку 2007 року Україна встановила для суб'єктів господарювання, що здійснюють видобуток нафти і газового конденсату, рентну плату, що вноситься в Держбюджет, у розмірі 1090 грн. за тонну нафти, що більше на 24,4% від рентної плати, установленої на 2006 рік. В 2006 році рентна плата за добуту нафту і газовий конденсат становила 876,17 грн. за одну тонну.
У січні-вересні 2007 року "Укрнафта" скоротила чистий прибуток на 59,8%, у порівнянні з аналогічним періодом 2006 року, до 758,2 млн. грн. Плата в бюджети всіх рівнів у січні-вересні склала 3 млрд. 900,6 млн. грн., у т.ч. рентні платежі за видобуток нафти і газового конденсату - 2 млрд. 708,3 млн. грн. (збільшилися в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 48%).
В "Укрнафті" відмічають, що погіршення фінансових показників діяльності компанії відбулося в результаті значного збільшення податкового навантаження (рентна плата за добуті вуглеводні) і регулювання ціни реалізації газу (318,78 грн. (із ПДВ) за тис. куб. м).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас