Мінфін США відклав створення "суперфонду" з купівлі "проблемних" іпотечних паперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін США відклав створення "суперфонду" з купівлі "проблемних" іпотечних паперів

Фондовий ринок
101
Міністерство фінансів США разом із провідними американськими банками біля двох місяців назад оголосило про створення фонду Master Liquidity Enhancement Conduit, або M-LEC, у розмірі 80 млрд дол., що займеться покупкою "проблемних" іпотечних цінних паперів та інших нестійких активів.
Однак буквально минулого тижня консорціум повідомив про те, що даний "суперфонд" поки створюватися не буде, оскільки "на даний момент у ньому немає необхідності". Але експерти відзначають, що, якщо раптом стан кредитних ринків погіршиться, Мінфін США зможе в будь-який момент повернутися до здійснення цього плану.
Консорціум ухвалив рішення щодо припинення створення "суперфонду" після того, як все більша кількість фінансових інститутів США почали вживати заходів щодо самостійного порятунку структурних інвестиційних компаній (structured investment vehicles, SIV), що страждають від кризи кредитів рівня subprime.
Одним з перших банків, що оголосив про реструктуризацію двох фондів структурованого інвестування, що перебувають у його управлінні, став HSBC Holdings Plc (найбільший за ринковою вартістю банк Європи). Rabobank також має намір самостійно допомогти своєму фонду Tango, німецький WestLB може незабаром взяти з них приклад.
Минулого тижня до них приєднався і банк Citigroup - найбільший у США за розміром активів. Банк збирається прийняти боргові зобов'язання в розмірі 58 млрд. дол., щоб уникнути змушеного продажу активів. Активи, які Citigroup прийме на свій баланс, оцінюються в 49 млрд. дол., передає CNN.
Представники консорціуму зі створення M-LEC відзначають, що якщо буде потреба, вони завжди зможуть повернутися до питання про створення "суперфонду". Аналітики говорять про те, що члени консорціуму продовжать відслідковувати умови на кредитних ринках, а якщо буде потреба, завжди зможуть прийняти спільне рішення щодо порятунку SIV.
Нагадаємо, що SIV купували в банків цінні папери, пов'язані з іпотечними заставними, залучаючи капітал для цих інвестицій за рахунок випуску коротко- і середньострокових боргових зобов'язань. Однак у результаті кризи на ринку іпотеки в США попит на такі зобов'язання знизився, що поставило SIV перед необхідністю продавати свої активи, багато з яких торгуються досить обмежено і нерідко не знаходять покупців.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас