При Тимошенко гривня почне зміцнюватись? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

При Тимошенко гривня почне зміцнюватись?

Валюта
473
У вівторок, під час скандального голосування по кандидатурі Тимошенко на посаду прем'єра, депутат із Блоку Литвина Олег Зарубінський запитав у лідера БЮТ, чи правда, що у випадку її приходу на посаду глави уряду відбудеться зміцнення гривні до долара. У відповіді Тимошенко експерти помітили прямий натяк на швидке зміцнення гривні.
"Я вважаю, що зараз наша національна валюта за всіма практично тенденціями ринку є найкращою для заощаджень, і люди дуже швидко це відчують, і будуть зберігати свої гроші саме в гривні", - заявила, зокрема, лідер БЮТ. І, щоб не залишалося ніяких сумнівів, уточнила, що може "тільки привітати" політику НБУ, спрямовану на зміцнення національної валюти, пише УНІАН.
Розмови про ймовірності девальвації долара у випадку прем'єрства Тимошенко ходять уже давно. Але що ж буде означати зміцнення гривні, якщо такий процес дійсно стартує в Україні? Для кого така валютно-курсова динаміка виявиться на благо, а кому завдасть шкоди?
По-перше, ревальвація гривні неодмінно зачепить і простих громадян країни. Зокрема, тих українців, які мають грошові внески в доларах або в євро в комерційних банках. Якщо припустити, що курс долара знизиться із сьогоднішніх 5.05 грн./дол. до 4.90, то вкладники у ВКВ "втратять" при перерахуванні в гривні 1,8 млрд. своїх грошей. І, навпаки, у доларовому вирахуванні виграють власники гривневих депозитів - "збільшення" складе 4,7 млрд. грн.
Дуже сильно торкнеться зміцнення гривні й українського бізнесу. Особливо, ту його частину, що бере участь у зовнішній торгівлі (в експортно-імпортних операціях). Зростання курсу гривні відносно долара і євро знизить рентабельність вітчизняних експортерів, оскільки за однакову величину валютного виторгу вони одержать меншу кількість гривні. Імпортери, навпаки, з радістю сприймуть факт ревальвації гривні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас