Передумови для зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Передумови для зростання

Фондовий ринок
513
На цьому тижні Державне казначейство повідомило, що в січні-листопаді загальний фонд держбюджету України виконаний за доходами на 101,8%, за видатками (без урахування виданих з бюджету кредитів, витрат на обслуговування держборгу і міжбюджетних трансфертів) - на 98,3%.
Відповідно до повідомлення Держказначейства, за зазначений період у загальний фонд держбюджету вже надійшло 111,87 млрд. грн., що на 21,997 млрд. грн. більше, ніж за аналогічний період 2006 р.
Витрати загального фонду держбюджету (без урахування витрат на обслуговування держборгу і міжбюджетних трансфертів) за 11 місяців 2007 року склали 82 453,4 млн. грн. На погашення державного боргу на січень-листопад 2007 року було передбачено витрат у сумі 5 391,4 млн. грн., а фактичні витрати склали 5 391,4 млн. грн. (у т.ч. з внутрішнього боргу - 1 879,9 млн. грн., зовнішнього - 3 511,5 млн. грн.), що становить 100% до розпису. У порівнянні із січнем-листопадом 2006 року витрати на погашення державного боргу зменшилися на 3 260,9 млн. грн. Про це FINANCE.UA повідомляє Генеральний директор КУА "ІНЕКО-ІНВЕСТ" Олег Морква підводячи підсумки поточного тижня.
У держбюджеті-2007 (з урахуванням вже внесених змін) планові доходи встановлені на рівні 157,287 млрд. грн., у тому числі загального фонду - 125,444 млрд. грн., видатки - 174,632 млрд. грн. і 142,768 млрд. грн. відповідно.
Дефіцит бюджету передбачений у розмірі 15,716 млрд. грн., у тому числі загального фонду - 14,413 млрд. грн.
На початку другої декади грудня, через майже два місяці після підведення підсумків позачергових виборів в український парламент, очікувалося і завершення інтриги з формуванням нового уряду України, який могла знову очолити Юлія Тимошенко.
Однак у вівторок 11 грудня, парламентському об'єднанню демсил БЮТ і НУНС із технічних причин не вдалося провести результативне голосування за кандидатуру Тимошенко на посаду прем'єр-міністра.
Повторне голосування за висунення Тимошенко на посаду прем'єр-міністра, парламентарії від коаліції планують провести найближчим часом, що буде таким же непростим, але може виявитися більш вдалим, ніж було на початку цього тижня.
Наскільки успішним буде черговий прихід у виконавчу владу, "помаранчевої" команди, безумовно, покаже вже 2008 рік, який прогнозується досить складним для України.
Проте, тільки на очікування найближчого закінчення виборів нового уряду український біржовий ринок реагував позитивно і за підсумками торговельної сесії 11 грудня, індекс ПФТС виріс майже на пів відсотка, до значення в 1124,54 індексних пункту.
У середу український фондовий індикатор, продовживши зростання, здійнявся ще на 10,88 індексних пункту (+0,94%).
Але вже за підсумками торговельної сесії 13 листопада під тиском корекції, що почалася, на світових ринках і вочевидь тривалих виборів нового Прем'єра, пішов донизу, знизившись на 6,86 індексних пункту (-0,6%) до поточного свого значення 1128,56 індексних пункту.
Незважаючи на чергову корекцію цін на українські папери, передумови для подальшого підвищення їх вартості до кінця року все-таки є.
До закінчення року міжнародні фондові майданчики вже багато в чому практично відіграли наслідки американської іпотечної кризи, а погоджена державна підтримка фінансових систем провідними світовими економіками (США, Євросоюзу, Канади та ін. розвинених країн) більш гнучким зниженням процентних ставок Центробанків, поступово стабілізує і світовий ринок капіталу, що в перспективі підвищить оптимізм інституціональних інвесторів.
У вівторок 11 грудня Федеральна резервна система (ФРС) США в черговий раз в 2007 році знизила базову відсоткову ставку на 0,25 процентних пункту - до 4,25% річних, але фондові ринки очікували більш ліберального зниження ставки до рівня 4% річних і відгукнулися на це рішення падінням основних фондових індикаторів.
Хочеться вірити, що чергова хвиля, яка намітилася, корекцій цін на фондові інструменти в розвинених економіках буде недовговічною, а висхідний тренд на американських і європейських ринках, підтримуваний новинами про додаткові спільні заходи щодо стимулювання фінансових систем провідними Центробанками світу, у другій половині грудня стане домінуючим.
У випадку більш стійкого зростання американських та європейських біржових ринків напередодні різдвяних свят, у третій декаді грудня, український ринок цінних паперів також може ввійти в смугу більш стійкого оптимізму і закриє місяць із зростанням 7-12%.
Важливими стимулюючими факторами для збільшення цін на українські цінні папери в цей час залишаються, як висока недооцінка в цілому галузевих вітчизняних активів, так і їх поки ще фрагментарна консолідація.
Сприяти зростанню капіталізації ризикових інструментів буде також і зростаюча активність національних фінансово-промислових груп (ФПГ) на ринках М&A (злиттів і поглинань) і найближчі плани щодо виводу великих українських підприємств на IPO.
Разом з тим існує ціла низка негативних причин, які обмежують можливості інвестування в Україну. До таких причин, насамперед, можна віднести значні політичні, адміністративні і правові ризики в нашій країні, високий рівень інфляції, застаріле інвестиційне і корпоративне законодавство, а також багаторічну відсутність системних економічних реформ із боку держави.
При існуючому наборі позитивних і негативних факторів, що здійснюють істотний вплив на вітчизняний інвестиційний клімат, необхідні інвестиційні ресурси в Україну можуть піти тільки в тому випадку, якщо новий уряд дійсно зможе професійно підійти до програми модернізації вітчизняної економіки і фінансового ринку, і буде зацікавлено проводити прозору і конкурентну приватизацію.
У свою чергу українському парламенту необхідно в найкоротші терміни не тільки затвердити держбюджет на 2008 рік, але і прийняти необхідний пакет профільних законодавчих актів, які будуть стимулювати розвиток інвестиційного ринку країни, мінімізують кількість корпоративних конфліктів, і будуть гарантувати інвестору захист від незаконного захоплення і відторгнення його власності.
Україна давно має потребу в більш значних, ніж може забезпечити держава, інвестиційних ресурсах. Системна і якісна реформа просто необхідна в ключових галузях української економіки (насамперед ЖКГ, електроенергетики, вугільній та аграрній галузях), що вимагає багатьох і багатьох десятків мільярдів доларів недержавних коштів.
Прямі іноземні інвестиції (ПІІ) в економіку України в 2007 році прогнозовані в розмірі $7,5-9 млрд. можуть стати рекордними за 16 років незалежності нашої країни. Але іноземні інвестиції, які надходять в Україну, на сьогодні, як правило, направляються далеко не в кризові сектори української економіки, а в ті активи, які при оптимальному цільовому використанні можуть генерувати значний прибуток вже в короткотерміновий період часу, практично без істотних додаткових інвестиційних витрат. Тому, щоб модернізувати неабияк застарілий і давно вичерпаний власний ресурс для капіталовкладень сектора національної економіки, потенційним інвесторам необхідно запропонувати більш цікаві, ніж у цей час існують у нашій країні умови роботи і хоча б в особливо кризових галузях застосовувати більш ліберальне оподатковування.
Все це в принципі цілком під силу реалізувати політичним елітам і державним інститутам, якщо вони дійсно зацікавлені створити оптимальне для ефективного розвитку нашої країни інвестиційне бізнес-середовище.
Очікуваний цього року рекордний обсяг іноземних інвестицій в українську економіку є гарним приводом для оптимізму, однак він просто не порівнянний з темпами зростання іноземних інвестицій у тій же Російській Федерації. У Росії завдяки більш демократичному інвестиційному, корпоративному, податковому законодавству і грамотному адмініструванню цільових інвестиційних програм тільки за 2006 рік було залучено понад $40 млрд. іноземних інвестицій, а в 2007 році очікується чистий приріст ПІІ на суму $75-80 млрд., що в рази перевищує річні інвестиційні потоки в Україну.
На цьому тижні український біржовий ринок, залишаючись волатильним, проте, зумів значно збільшити торговельний оберт ризиковими інструментами і трохи наростити ринкову капіталізацію акцій більшості ліквідних емітентів.
За тиждень середньоденні торги ризиковими інструментами в ПФТС збільшилися в 2,5 рази. Якщо на попередньому тижні щоденні торги акціями становили в середньому 44,5 млн. грн., то у звітний період вони зросли до середньоденних оборотів 116 млн. грн. При цьому протягом тижня менше торгувалися цінні папери другого ешелону, а частка торгів акціями індексного кошика ПФТС значно збільшилася, склавши 55,78%, при їх торговельному оберті на попередньому тижні в 39,72%.
Протягом тижня ціни на акції офіційного біржового списку змінювалися рівно (з більшості паперів їх усереднене цінове коливання становило 3-7%), а цінові спреди з котируваннь "блакитних фішок" перебувають у припустимому для ліквідності діапазоні від 0,2 до 8%.
За чотири дні тижня індекс ПФТС збільшився на 11,67 пункту (+1,04%), здійнявшись із 1116,89 індексних пункту на 7 грудня, до значення в 1128,56 індексних пункту, станом на 13 грудня. Тижнем раніше, індекс ПФТС виріс на 0,75% або 8,36 індексних пункту.
З початку тижня в ПФТС пройшли торги цінними паперами на 1,31 млрд. грн., з яких 464,27 млн. грн. (35,44%) склала торгівля акціями. Тиждень тому обсяг торгів на ПФТС був у 1,4 рази меншим, досягши 922,63 млн. грн., з яких 222,55 млн. грн. або 24,12% від загальної торговельної маси біржі, наторгували на ринку акцій.
За тиждень загальний попит на покупку акцій на ПФТС знизився більш ніж на 1,5 мільйона гривень, склавши 133,66 млн. грн. (-1,22%), а пропозиція на продаж акцій зросла до 164,33 млн. грн. (+1,87%).
Лідером торгів на ринку акцій стали цінні папери ВАТ "Західенерго" (обсяг торгів - 160,53 млн. грн.). З початку тижня з акціями підприємства було укладено 54 угоди, а котирування на ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 573,1 грн. (-1,01%), на продаж - 576,0 грн. (-0,69%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 577,0 грн. (-0,52%) за одну акцію емітента. Спред між котируваннями акцій генеруючої компанії становить 0,51%.
Друге місце зайняли цінні папери ВАТ "Дніпрообленерго" (обсяг торгів - 75,84 млн. грн.). За тиждень із акціями емітента в торговельній системі відбулося 7 угод, а кращі котирування мають вигляд: на покупку - 875,0 грн. (-0,79%) за акцію, на продаж - 910,0 грн. (-1,62%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 910,0 грн. (-1,62%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій енергетичної компанії становить 4,0%.
На третім місці стоять цінні папери ВАТ "Авдєєвський коксохімічний завод" (обсяг торгів - 21,94 млн. грн.). З 10 до 13 грудня з акціями емітента було укладено 38 угод, а котирування на ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 20,2 грн. (+1,0%), на продаж - 20,7 грн. (+2,99%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 20,75 грн. (+3,23%) за одну акцію. Спред з котируваннь акцій заводу становить 2,48%.
На ринку корпоративних облігацій сукупний попит на покупку корпоративних бондів за тиждень збільшився до 125,62 млн. грн. (+5,24%), а загальна пропозиція на продаж склала 159,53 млн. грн. (+0,12%).
У лідери торгів тижня на ринку корпоративних боргових паперів вийшли облігації компаній "Кредитпромбанк" (серія F) (обсяг торгів - 60,46 млн. грн.), "Кернел-Трейд" (серія З) (обсяг торгів - 54,28 млн. грн.) і "Торговельна мережа Фаворит" (серія А) (обсяг торгів - 54,16 млн. грн.)
На ринку держпаперів торги ОВДЗ пройшли на 43,9 млн. грн.
На ПФТС на 13 грудня пропозиція на продаж держпаперів зросла до 12,82 млн. грн. (+0,08%), а попит на покупку скоротився до 10,15 млн. грн. (-0,2%).
В результаті торгів на даному ринку лідерами стали ОВДЗ терміном погашення 17.12.2008 (обсяг торгів - 30,49 млн. грн.), ОВДЗ терміном погашення 02.01.2008 (обсяг торгів - 8,12 млн. грн.) і ОВДЗ зі терміном погашення 01.01.2009 (обсяг торгів - 3,08 млн. грн.).
На ринку муніципальних паперів до кінця тижня загальний попит на покупку муніципальних бондів підвищився до 16,86 млн. грн. (+6,64%), а загальна пропозиція на їх продаж склала 12,98 млн. грн. (-7,42%).
Тут лідерами стали облігації Київської міської ради (серія А) (обсяг торгів - 5,76 млн. грн.), Одеської міської ради (серія В) (обсяг торгів - 5,24 млн. грн.) і Вінницької міської ради (серія D) (обсяг торгів - 2,02 млн. грн.).
За видами торгованих на ПФТС цінних паперів перше місце знову зайняв ринок корпоративних облігацій.
З початку тижня корпоративних бондів наторгували на 715,34 млн. грн., а їх частка в загальній структурі торгів ПФТС склала 54,61%. На попередньому тижні торги корпоративними облігаціями досягли 455,86 млн. грн. або 49,41% від сукупного торговельного обороту ПФТС.
На друге місце піднявся ринок акцій. За період з 10 до 13 грудня торги акціями пройшли на суму в 464,27 млн. грн., а їх частка в загальній структурі торгів ПФТС склала 35,44%. Тиждень тому акцій на ПФТС наторгували на 222,55 млн. грн., а їх частка в загальних обертах біржі була 24,12%.
На третю позицію вийшов ринок інвестиційних сертифікатів компаній управління активами (КУА). За тиждень торги пайовими паперами КУА склали 69,11 млн. грн. або 5,29% від торговельного обороту біржі. На попередньому тижні відбулися торги інвестиційними сертифікатами на суму в 25,29 тис. грн., що склало лише 0,003% від тижневого торговельного обороту ПФТС.
На четвертому місці виявився ринок державних облігацій. У звітний тиждень торги на даному ринку пройшли на 43,9 млн. грн. при частці ринку ПФТС 3,35%. Тижнем раніше ОВДЗ наторгували на 239,27 млн. грн., а їх частка ринку на ПФТС досягла 25,93%.
Замикає поточний тижневий рейтинг торгів ПФТС, ринок муніципальних облігацій з обсягом торгів 13,04 млн. грн. і часткою ринку 1,0% від загального обороту біржі. Тижнем тому торговельний оберт на ринку муніципальних бондів склав 4,92 млн. грн. або 0,53% від тижневого оберту біржі.
З початку року індекс ПФТС виріс на 629,7 пункту або 126,23%, піднявшись із позначки 498,86 індексних пункту на 29 грудня 2006 року, до значення 1128,56 індексних пункту, станом на 13 грудня 2007 року.
Таблиця 1. Структура торгів цінними паперами в ПФТС (10.12.07- 13.12.07)*
* сума торгів наведена без урахування анульованих угод
Таблиця 2. Зміна котирувань з "блакитних фішок" за період (07.12.07 - 13.12.07)
На поточному тижні лідерами зі зростання ринкової ціни на акції, серед емітентів індексного кошика ПФТС, стали цінні папери ВАТ "Маріупольський завод важкого машинобудування", ВАТ "Стирол" і ВАТ "Райффайзен Банк Аваль".
За тиждень ринкова капіталізація акцій ВАТ "Маріупольський завод важкого машинобудування" у ПФТС зросла на 5%, а кращі котирування підприємства мали вигляд: на покупку - 126,8 грн. (+4,88%) за акцію, на продаж - 131,0 грн. (+7,83%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 131,9 грн. (+9,01 %) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій емітента до закінчення тижня склав 3,31%. З початку тижня із цінними паперами заводу відбулося 65 угод на 7,44 млн. грн.
Друге місце тижневого рейтингу торгів серед "блакитних фішок" зайняли цінні папери ВАТ "Стирол". Кращі котирування акцій хімічного концерну до кінця тижня мали вигляд: на покупку - 116,3 грн. (+3,84%) за акцію, на продаж - 117,75 грн. (+0,64%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 116,6 грн. (+3,19%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій становить 1,25%. Протягом тижня з акціями підприємства пройшло 16 угод на 1,55 млн. грн.
Замикають ТОП-3 тижні, цінні папери ВАТ "Райффайзен Банк Аваль".
Кращі котирування акцій фінансової установи до кінця тижня мали вигляд: на покупку - 1,03 грн. (+3,52%) за акцію, на продаж - 1,048 грн. (+3,25%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 1,05 грн. (+5,53%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій становить 1,75%. Протягом тижня з акціями банку відбулися 10 угод на 7,0 млн. грн..
Аутсайдером тижня стали цінні папери ВАТ "Укрсоцбанк". На 13 грудня кращі котирування акцій даного банку на ПФТС мали вигляд: на покупку - 1,271 грн. (-1,47%) за акцію, на продаж - 1,31 грн. (не змінилася з попереднього тижня) за акцію, остання угода пройшла за ціною 1,295 грн. (+0,08%). Спред між кращими котируваннями становить 3,07%. З початку тижня з акціями емітента було укладено 40 угод на 4,49 млн. грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас