"Лукойл" хоче продавати нафту за рублі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Лукойл" хоче продавати нафту за рублі

Енергетика
96
Про плани "Лукойлу" перейти на розрахунки в рублях розповів 13 грудня в Нью-Йорку Андрій Гайдамака, керівник департаменту аналізу інвестицій і зв'язків з інвесторами "Лукойлу".
"Коли ваш виторг номіновано в доларах, а ваші витрати - у рублях, і виторг знижується слідом за зниженням валюти, вам доведеться щось із цим зробити", - передає його слова Reuters.
Долар дешевшає з 2003 року. З максимуму в 31,85 рублів курс ЦБ упав уже на 23,4% до поточних 24,44 рубля за долар. До євро долар з початку року подешевів на 11%, пишуть "Відомості".
Для "Лукойла" питання курсової різниці дійсно стоїть гостро, експорт дає йому 85% виторгу. Тільки за дев'ять місяців 2007 року "Лукойл" міг би одержати майже на 2 млрд доларів більше виторгу (вона склала 57,1 млрд) - з урахуванням номінального зміцнення рубля і без урахування роздробу.
Члени ОПЕК уже піднімали питання про перехід на євро, хоча поки так і не зважилися на це. А про можливий перехід на рублі заявляли недавно керівники "Газпрому". Концерн "серйозно думає" над тим, щоб продавати газ за рублі з урахуванням ослаблення долара, заявив на початку грудня заступник голови правління "Газпрому", гендиректор "Газпром експорту" Олександр Медведєв.
Вивчає подібну можливість і "Роснафта", адже ще влітку президент Володимир Путін пропонував найбільшим експортерам подумати про введення рубльових розрахунків. Втім, ніяких рішень поки не прийнято.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас