Лідери ЄС підписали договір про реформування політичних інститутів Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лідери ЄС підписали договір про реформування політичних інститутів Європи

Казна та Політика
184
У столиці Португалії Лісабоні лідери ЄС в урочистій обстановці підписали договір про реформування політичних інститутів Європи.
Документ, що одержав назву "Лісабонські угоди", повинен замінити собою проект єдиної європейської конституції, процес ратифікації якої був перерваний після провалу референдумів у Франції і Нідерландах. Втім, для цього новий договір повинен пройти ратифікацію у всіх 27 країнах-учасницях блоку.
Відповідно до нового договору, буде введена посада президента ЄС, що буде обиратися на термін 2,5 роки. Крім того, договір передбачає реформу виконавчого органу ЄС - Єврокомісії, у яку буде введений наділений широкими повноваженнями єврокомісар з зовнішньої політики. Він буде звітувати перед лідерами ЄС. Сама ж Єврокомісія буде скорочена за складом - з нинішніх 27 єврокомісарів до 17 до 2014 р. Склад ЄК буде обиратися терміном на 5 років.
Будуть розширені і повноваження Європарламенту, що одержить більше впливу на законодавчі ініціативи, особливо в галузі юстиції і внутрішніх справ. У той же час число європарламентаріїв також скоротиться - з 785 до 751 депутата.
Ратифікація нового договору повинна завершитися до червня 2009р., коли пройдуть вибори в Європарламент. Більшість країн (за винятком Ірландії) будуть ратифікувати "Лісабонські угоди" шляхом парламентського голосування.
Євросоюз протягом майже десятиліття намагався розробити програму реформування своїх основних інститутів, необхідність якої пов'язана з майже дворазовим збільшенням блоку (з 15 держав до 27) і появою нових завдань в сфері зовнішньої політики, енергетики та екології.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас